Persoanele care au avut bani la CEC pentru Dacia îi pot recupera prin BRD

Persoanele fizice care au depus bani la CEC înainte de 1989, inclusiv până în 1992, pentru cumpărarea unui autoturism Dacia, şi pe care i-au transferat ulterior la BRD, trebuie să depună cererea pentru constituirea dosarelor de despăgubire în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 392.
Iulian Tudor
29 mai 2014, 13:25
Persoanele care au avut bani la CEC pentru Dacia îi pot recupera prin BRD

HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice şi modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, precum şi pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 mai.

Potrivit unui comunicat al BRD, ‘în vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 392/ 2014, în orice agenţie BRD pentru depunerea unei cereri împreună cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz: originalul cec-ului cu suma limitată şi/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD’.

La dosar vor fi necesare o declaraţie notarială pe proprie răspundere în care să se declare faptul că nu s-a încasat despăgubirea până la data declaraţiei, să se ateste faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în niciun fel până la data declaraţiei şi că persoana în cauză este de acord cu prelucrarea datelor personale şi transferul acestora către Ministerul Finanţelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată, un act de identitate valabil, un act care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.

BRD precizează, de asemenea, că în cazul deponenţilor, moştenitorilor sau împuterniciţilor acestora care au obţinut o hotărâre judecătorească executorie care prevede o sumă pe care statul Român, prin MFP, a fost obligat să o achite, aceştia trebuie să se adreseze direct Ministerului Finanţelor Publice, pentru a depune o cerere şi copia legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie.

‘Emisiunea de titluri de stat pentru plata despăgubirilor va avea loc la data de 4 august 2014, cu scadenţa în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la bancă, în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Termenul de 30 zile de la data intrării în vigoare a HG pentru depunerea cererilor de înscriere nu este un termen de decădere din drepturi şi nu afectează dreptul la despăgubire acordată de Statul Român. Deponenţii vor putea depune dosare şi ulterior, urmând a primi despăgubiri prin viitoare emisiuni de titluri de stat’, arată comunicatul.

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor cu 2,3 milioane de clienţi.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Vremea devine tot mai haotică. România, lovită de ninsori
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu