Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA), la porcii din două gospodării din localităţile Vadu şi Cheia, judeţul Constanţa.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.
„Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanţa a fost luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploataţiilor, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate„, se arată în comunicat.
Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost ucişi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locaţiilor avizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave şi găsite moarte, 14 porci.
La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii.
Astfel, au fost stabilite zonele de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecţie – localităţile Vadu şi Corbu cu o rază de 3 km fiecare şi două de supraveghere cu rază de câte 10 km – localităţile Corbu, Săcele, Traian, precum şi Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târguşor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos, a precizat sursa citată.
Totdată, s-au dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere.
De asemenea, este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii.
„DSVSA Constanţa solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorităţi, sau D.S.V.S.A. judeţeană„, mai precizează comunicatul.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Autorităţile fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Săptămâna trecută fusese confirmată pesta porcină africană la o gospodărie din localitatea constănţeană Istria.