Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, şi prefectul judeţului, Dumitru Jeacă, au avut joi, o întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiilor care fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) şi reprezentanţii primăriilor din teritoriu.
CJ a transmis, printr-un comunicat de presă, că tema discuţiilor a fost legată de prezenţa pestei porcine africane în localităţile din judeţ.
„Până în acest moment la nivelul judeţului Constanţa au fost confirmate focare de pestă porcină africană în zece localităţi, cele mai afectate localităţi fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia – Grădina şi Vadu – Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localităţi, autorităţile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localităţile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că este foarte importantă prevenirea apariţiei şi răspândirii virusului, iar acest lucru se poate face doar cu ajutorul autorităţilor, dar şi al localnicilor, care trebuie să se implice activ în anunţarea cazurilor suspecte de boală şi să aplice măsurile care se impun.
„Este foarte important ca deţinătorii de suine să trateze apariţia acestui virus cu maximă seriozitate şi să conştientizeze gravitatea situaţiei. Populaţia este sfătuită să respecte indicaţiile autorităţilor sanitar-veterinare. În toate localităţile judeţului au fost afişate informaţii privind modalităţile de prevenire şi combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control şi dezinfecţie”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit specialiştilor, chiar dacă porcul este tăiat şi carnea congelată şi preparată după mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populaţia este sfătuită să nu sacrifice în regim propiu animalele şi să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparţin porcilor sacrificaţi, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.