Numai în 2016, dintre cei 1.900 de copii care s-au născut la Maternitatea Bucur, 600 au fost prematuri. Multe dintre nașterile vulnerabile sunt preluate de maternitatea bucureșteană de la spitalele din regiune, care nu pot asigura intervenție medicală adecvată și imediată unei nașteri premature.
Medicul Jacky Nizard, în vârstă de 47 de ani și tată a doi copii, a venit special la București, pentru a paticipa la cursa de 21 kilometri dar și pentru a atrage atenția asupra importanței pe care o are dotarea maternității în salvarea copiilor născuți prematur și a declarat: „Sunt bucuros că am reușit! Am avut o echipă minunată, iar la capătul acestui maraton ne așteaptă copiii născuți prematur, pe care medicii de la Maternitatea Bucur îi vor salva și îngriji cât mai bine, până când vor prinde singuri puteri. A fost o zi minunată!”.
În ultimul an, Jacky Nizard, medic la Spitalul Pitié-Salpêtrière, unul din cele mai importante centre din Europa unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie maternă, a susținut în România patru workshop-uri organizate de Salvați Copiii, la care au participat peste 250 de medici obstetricieni și neonatologi de la 15 maternități din întreaga țară.
„Am avut o echipă fantastică azi, de aproape 210 alergători care au ales să susțină Salvați Copiii și care au participat la cursele de 3,4 km, de 10 km, ștafetă sau semi-maraton. Suma strânsă de către alergători prin platforma Galantom dar și cu sprijinul sponsorilor REWE România prin lanțul de magazine Penny Market, Interbrands Marketing & Distribution, Reckitt Benckiser, Renovatio și Dorna a fost de 101.200 lei. Le mulțumim tuturor pentru participare și îi așteptăm la fel de antrenați la următoarea cursă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.
Multipla campioană olimpică la spadă Ana Maria Brânză a fost unul dintre membrii de bază ai echipei: „Am alergat azi cu multă bucurie și chiar recunoștință. Sunt extrem de fericită că am devenit parte din acest proiect atât de necesar, de reducere a mortalității infantile, prin dotarea maternităților cu aparatură medicală”, a spus aceasta.
Oana Tache a alergat, și ea, pentru cauza copiilor născuți prematur: „Am alergat pentru Salvaţi Copiii, poate de aceea niciun pas nu a părut dificil. Dincolo de linia de finish, la capătul acestei curse, copiii născuţi prematur au căpătat o şansă în plus în lupta cu viaţa. Sunt fericită că m-am implicat din nou şi că am făcut alături de Salvaţi Copiii noi pasi pentru salvarea celor care au nevoie de noi, micuţii de azi- eroii de mâine.”
Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România, a alergat alături de familia ei: „Copiii mei au învățat că implicarea noastră, a tuturor, este esențială. Sunt copii mult mai mici decât ei și mult mai fragili, dar care vor deveni puternici, cu ajutor. De aceea am alergat astăzi și mă bucur că am reușit. Nou-născuții prematur au, de astăzi,o echipă și mai mare alături de ei”.
Cauza principală a mortalității infantile, a cărei incidență menține România pe primul loc în Uniunea Europeană, o reprezintă prematuritatea și, legat de aceasta, o serie de complicații în evoluția nou-născuților.
„Un copil născut înainte de termen, a cărui greutate este mică, uneori și sub 1.000 de grame, reprezintă o urgență medicală. Intervenția trebuie să fie rapidă, iar pentru asta, aparatura medicală este absolut necesară. Suntem recunoscători pentru sprijinul primit,”, a spus doctorul Licuța Novaseliv, șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Bucur.