Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, anunţă forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producţie de 1.500-2.000 de barili de ţiţei pe zi.
Ionela Marcu
16 iul. 2014, 09:04
Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de ţărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării, informează Agerpres. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţiala pe sondă de 1.500 – 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi. Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată şi abandonată.

Citeşte şi Ameninţarea INVIZIBILĂ din Marea Neagră: Super-arma testată de Rusia

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obţinute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producţie a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producţie.

Producţia din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială – ar putea începe în următorii 3 – 4 ani.

De asemenea, reprezentanţii OMV Petrom spun că investiţiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

Citeşte şi Număr record de nave NATO în Marea Neagră pentru ultimele decenii, susţine Moscova

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre şi vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare şi Producţie.

Petrom subliniază faptul că acest comunicat de presă conţine afirmaţii anticipative. „Afirmaţiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca „anticipează”, „intenţionează”, „planifică”, „caută”, „crede”,”estimează”, „aşteaptă”, „potenţială” şi orice referinţe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmaţiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi şi pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanţele, măsură în care rezultatele efective şi evoluţiile vor atinge aşteptările şi predicţiile noastre depinde de un număr de riscuri şi incertitudini care pot determina că rezultatele efective, performanţe şi situaţia financiară să difere substanţial de aşteptările noastre. Orice afirmaţie anticipativă din acest comunicat de presă este valabilă numai pentru dată la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea şi nu este posibil să anticipăm toţi aceşti factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligaţia de a face publică orice actualizare a afirmaţiilor anticipative că urmare a unei informaţii noi, evoluţii viitoare sau altui eveniment, cu excepţia situaţiei în care o astfel de actualizare este cerută de lege”, susţine OMV Petrom.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe şi Delta. Acestea au o producţie cumulată de circa 31.000 de bep/zi.

Totodată, OMV Petrom colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potenţial zăcământ de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, iar producţia este estimată să demareze în 2019 – 2020.

Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat într-un comunicat de presă că în următoarea perioadă am putea asista la noi descoperiri de petrol şi gaze.

„Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale”, a declarat el, joia trecută, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fenomen surprinzător în România, provocat de temperaturile scăzute
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Data la care intră bursele elevilor în luna aprilie 2025. Banii vor fi virați mai devreme
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Cum sunt Smiley și Gina după doi ani de căsnicie. Ce nu se vede la televizor sau pe rețelele de socializare FOTO & VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu