Piaţa construcţiilor se îndreaptă spre criză, dacă băncile continuă să limiteze accesul la credite

Piața construcțiilor din România se îndreaptă cu pași repezi către o criză similară cu cea din 2011-2013, dacă băncile vor continua să limiteze accesul românilor la credite, avertizează analiștii de la KeysFin, într-un studiu privind situația de pe piața de profil din România.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 09:00
Piaţa construcţiilor se îndreaptă spre criză, dacă băncile continuă să limiteze accesul la credite

„Efectele vor fi resimțite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcțiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe. 3.146 de societăți care activează în domeniul construcțiilor au fost declarate inactive în primele șase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decât în perioada similară a anului precedent”, arată datele KeyFin remise, luni, AGERPRES.

Numărul companiilor care activează în domeniu a scăzut cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 în 2015 la 31.334 la finalul lunii iunie 2016. Spre comparație, în 2010 erau înregistrate 33.857 de firme de construcții.

„Datele sunt relevante privind situația din sectorul construcțiilor, mai ales în domeniul rezidențial, unde mare parte dintre șantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanțării. Legea dării în plată și dificultățile înregistrate de Programul Prima Casă au făcut ca băncile să își revizuiască politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuințelor noi”, spun analiștii de la KeysFin.

Potrivit datelor KeysFin, și numărul autorizațiilor de construcții a scăzut semnificativ față de anii trecuți. Dacă în 2014, la nivelul lunii iulie erau înregistrate 26.038 autorizații, iar în 2015 erau raportate 26.393, în acest an, numărul acestora scăzut cu 728, la 25.665 de autorizații.

„În aceste condiții, firmele de construcții au fost nevoite să reducă activitatea, inclusiv personalul. Astfel s-a ajuns ca numărul mediu al angajaților să coboare în acest an la 156.257 salariați, față de 163.306 în 2015 și 170.653 cât erau în 2010. Față de anul 2011, forța de muncă din acest domeniu a scăzut cu 34.291 de angajați. Relevant este și faptul că, în cel mai bun an din ultimii șase, respectiv 2015, deși afacerile companiilor de construcții au atins cel mai bun nivel, de 34,8 miliarde de lei (față de 31,1 miliarde în 2010), rezultatul net a scăzut semnificativ, de la 3,49 miliarde lei (2010) la 216,5 milioane lei (2015)”, informează KeysFin.

Potrivit studiului, Strabag, Bog’Art și Astaldi se află pe primele trei poziții în top 10 firme de construcții din România.

„Strabag este, de departe, principalul actor din piață, cu afaceri duble față de principalii săi concurenți, de puțin peste 1 miliard de lei în 2015. Bog’Art, Astaldi si Erbașu urmează, în clasament, cu cifre de afaceri în jurul a 400 de milioane de lei, topul fiind completat de o altă firmă a Strabag, AG Austria Sucursala București, Con A SRL, Coral SRL și Iasicon SA. Cea mai profitabilă firmă din 2015 a fost Coral SRL, cu 45,2 milioane de lei profit net la afaceri de 239,3 milioane de lei, urmată de Construcții Erbașu SA (27,4 milioane lei)”, menționează sursa citată.

Afacerile primilor 10 jucători din piața construcțiilor au fost, anul trecut, de 3,8 miliarde de lei.

„Datele financiare arată că sectorul construcțiilor din România este unul plin de provocări. Investițiile fluctuante ale statului, dublate de incertitudinea din piața creditelor imobiliare din ultima perioadă determină un mediu de business instabil, în care certitudinea este un cuvânt necunoscut, iar programarea multianuală este încă la stadiul aspirațional. Avem, din păcate, o creștere economică bazată în primul rând pe consum și prea puțin pe dezvoltare de produse, proiecte, acțiuni pe termen mediu și lung. În absența unor investiții cu plus valoare, cu dezvoltare pe orizontală, afaceri care să angreneze business-uri conexe, această creștere economică riscă să se topească precum un bulgăre de zăpadă. Construcțiile rămân, astfel, cel mai semnificativ indicator privind evoluția pe baze sănătoase a României, iar acesta se află, încă, într-o zonă fluctuantă, fără perspective reale pozitive”, au mai spus analiștii de la KeysFin.

Citeşte şi PRIMA CASĂ 2016. Ministerul Finanţelor distribuie băncilor plafonul suplimentar pentru Prima Casă. Cine a terminat DEJA banii

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Opt răniți într-un atac asupra orașului Nikopol din Ucraina
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)