„Intenţionăm să implementăm calendarul de liberalizare a preţului gazelor aşa cum am planificat, să obţinem o dereglementare completă pentru consumatorii non-casnici până cel târziu la 31 decembrie 2015, iar, pentru cei casnici, la 31 decembrie 2018”, se arată în documentul publicat pe site-ul FMI, potrivit Agerpres.
Calendarul de liberalizare stabilit în 2012 prevedea liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali până la 31 decembrie 2014, însă legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede posibilitatea prelungirii cu un an a acestui termen, în funcţie de condiţiile de piaţă.
„Luăm în calcul dereglementarea completă înainte de termen pentru consumatorii non-rezidenţiali şi vom realiza o analiză de risc în acest sens. Dacă va fi necesar, o astfel de dereglementare va fi completată de obligativitatea pentru producători să vândă o anumită cantitate pe o piaţă competitivă, iar, pentru traderii angro, să tranzacţioneze o parte din vânzările lor utilizând o platformă centralizată de gaze licenţiată de ANRE. ANRE va realiza o analiză de risc, pe baza căreia va decide dacă va fi cazul să dereglementăm mai devreme piaţa pentru traderii angro”, se mai arată în memorandum.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că se intenţionează introducerea unor obligativităţi pentru producători de a tranzacţiona transparent, centralizat şi nediscriminatoriu, pe o platformă din România.
„De fiecare dată când vorbim de piaţă, trebuie să ne gândim în primul rând la furnizare. Ceea ce vom propune şi vom susţine zilele următoare este introducerea unor obligativităţi pentru producători de a tranzacţiona transparent, centralizat şi nediscriminatoriu, pe o platformă din România. Vom face această propunere şi va fi la latitudinea şi în responsabilitatea ANRE să stabilească în ce proporţie vor fi obligaţi producătorii. De multe ori, consumatorii nu cumpără direct de la producători, ci de la furnizori, deci când vorbim de funcţionarea pieţei, trebuie să avem în vedere câţi furnizori sunt şi care sunt cotele lor de piaţă”, spunea Răzvan Nicolescu.
El preciza că producătorii sunt obligaţi să furnizeze pe piaţa reglementată, care acoperă aproximativ 45% din total consum, restul de 55% fiind piaţa competitivă, eligibilă.
„Această piaţă eligibilă este aprovizionată prin contracte bilaterale, cu producători, sau furnizori, sau furnizori care au şi capacitate de producţie, sau sunt aprovizionaţi din import, sau vor avea posibilitatea să cumpere de pe această platformă de tranzacţionare. Deci unii dintre consumatori îşi pot negocia direct contractele cu Romgaz, cu Petrom sau cu Amromco.(…) Deci avem scădere de consum, intenţia producătorilor de a creşte producţia şi imposibilitate tehnică de export, aşa că un moment mai bun de a încuraja forţele pieţei să lucreze şi să se aşeze la masa de negocieri şi să seteze contractele în funcţie de cerere şi ofertă nu cred că putem avea. Consumatorii au în acest moment o putere mare de negociere”, mai spunea Răzvan Nicolescu.
CITEŞTE ŞI: Preţul la gaze va scădea, în aprilie, la o parte dintre consumatorii casnici. Vezi în ce oraşe