Piloții ucraineni s-ar putea antrena în România pentru a pilota avioane F-16

Piloţii ucraineni au început să se antreneze în Danemarca şi Statele Unite ale Americii pentru a putea primi în dotare aparate de zbor F-16 din Danemarca şi Suedia, Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC), inaugurat luni la Feteşti, urmând să fie un alt obiectiv deschis acestora.
Filip Stan
13 nov. 2023, 15:39
Piloții ucraineni s-ar putea antrena în România pentru a pilota avioane F-16

EFTC – găzduit de Baza aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” – a fost realizat în baza unui acord de colaborare prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa.

„Vom începe (la Feteşti, n.red.) bineînţeles cu antrenamentul piloţilor români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloţi ucraineni, deoarece Olanda şi celelalte state partenere, Danemarca şi Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forţelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA şi mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european”, a declarat, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Citește și: Piloții ucraineni s-ar putea antrena în România pentru a pilota avioane F-16

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat progresul rapid făcut în realizarea obiectivului din Feteşti.

„Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadenţă a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloţii ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerinţele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilităţi lingvistice şi, în funcţie de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată”, a declarat ministrul Apărării.

Citește și: Washington Post, dezvăluiri în cascadă: Statele Unite cer în privat Ucrainei să arate Rusiei că este deschisă la discuţii de pace

În opinia oficialului guvernamental român, EFTC este o formă de recunoaştere a încrederii statelor NATO în România.

„În condiţiile în care urmează să primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerinţa de pregătire a piloţilor români să fie satisfăcută. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente în Europa cel puţin 20 de ani. Sunt importante şi ne dorim să avem piloţi cât mai bine pregătiţi. Prezenţa acestui centru în România este, dacă vreţi, şi o formă de a recunoaşte faptul că Armata României şi militarii români sunt de încredere şi pot contribui la apărarea flancului estic”, a mai spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

La ceremonialul de inaugurare a EFTC au participat reprezentanţii diplomatici ai Statele Unite, Danemarca şi Olanda, iar anterior acestuia centrul a putut fi vizitat de jurnalişti.

„Unicat în România este faptul că aici sunt cel puţin trei ţări, mă refer la România, SUA şi la partenerul olandez care pune navele la dispoziţie. În acelaşi timp, între instructori este posibil să fie alte naţii, toate membre NATO, foşti piloţi militari care vor fi parte a acestui centru. Este important în contextul actual pentru că dăm un semnal că suntem uniţi”, a declarat presei coordonatorul centrului, comandor Pişta.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, EFTC va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi. Totodată, va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Dramă pentru un cunoscut cântăreț. Are cancer în stadiu terminal
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești