Ideea a venit de la site-ul satiric NordPresse, de același tip ca Le Gorafi francez, care, la mijlocul săptămânii, a creat personajul „Abu Miau”, o pisică purtând o centură explozivă, prezentată ca un veritabil instigator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, potrivit Agerpres.
Când autoritățile au cerut duminică seara atât presei, cât și utilizatorilor rețelelor sociale să se abțină de la schimbul de informații cu privire la aproximativ douăzeci de operațiuni în curs de desfășurare în mai multe localități din zona Bruxelles și Charleroi (sudul Belgiei), „twittosfera” și numeroși utilizatori de Facebook s-au conformat cu plăcere cerinței, folosind hashtag-ul #BrusselsLockdown.
În loc să descrie ce vedeau de la ferestre, locuitorii Bruxelles-ului au publicat poze cu pisoi în toate pozițiile: o felină prezentând un jurnal de știri televizat, doi motani „cavaleri Jedi” luptându-se cu săbiile, un pisoi atacând un dulău.
Citeşte şi MAE: Atenţionare de călătorie în Belgia. Nivelul maxim de alertă teroristă, menţinut luni
„Cred că într-o oră, am văzut mai multe #lolcats decât în tot restul vieții mele„, a mărturisit pe contul său de Twitter @mateusz un specialist al rețelelor sociale, Mateusz Kukulka.
Potrivit acestuia, primul care a postat imaginea unui pisici a fost un cameraman de la televiziunea olandeză NOS, @Hoguhugo.
„În loc de tweet-uri despre acțiunile poliției la Bruxelles, iată o fotografie a pisicii noastre Mozart„, a scris acest reporter, al cărui nume real este Hugo Janssen, la ora 21:04 (20:04 GMT).
A urmat rapid un adevărat „potop” de postări și în afara țării.
„Îmi place la nebunie hashtag-ul #BrusselsLockdown! Belgia este fantastică’, a scris din Irlanda @SvenjaLiv. La sfârșitul conferinței sale de presă din timpul nopții, în care a anunțat 19 percheziții și 16 arestări, purtătorul de cuvânt al parchetului federal a ținut să „mulțumească utilizatorilor de rețele sociale că au ținut cont de necesitățile operațiunilor în curs„. Fără să facă nicio aluzie la micile feline.