1. Insula Patmos
Insula Patmos este o insuliță din Marea Egee. Este cea mai nordică insulă din Arhipelagul Dodecanez. Are o populație de 3.044 de persoane și o suprafață de 34,14 km². Cel mai înalt loc este Profitis Ilias, 269 metri deasupra mării. Municipalitatea din Patmos este o periferie a orașului grec Kalymnos.
Autorul Apocalipsei afirmă că era în Patmos când a primit prima viziune. Ca urmare, autorul Apocalipsei este numit uneori Ioan de Patmos.
În afară de siturile religioase, insula oferă şi foarte multe plaje ascunse şi mai puţin cunoscute de turişti, dar deosebit de frumoase.
2. Oinoússes
Oinoússes este un complex de nouă insule situate între Chios și peninsula Erythraia în Asia Mică, din care doar una este locuită (cea cu același nume). Oinousses este cunoscută încă din antichitate. Datorită poziției sale strategice a fost cucerită de-a lungul secolelor de către genovezi, venețieni și turci. Frumusețea naturală izbitoare a insulelor explică de ce ele fac parte din rețeaua europeană „NATURA 2000”.
Programează o excursie la Oinoússes în timpul verii și bucură-te de momente prețioase de pace și de izolare pe plajele scăldate de soare. Poţi participa la festivitățile religioase locale, care sunt organizate pe tot parcursul verii, și te poţi bucura de bucătăria locală autentică în tavernele de la mare.
3. Paxi
Paxi este o insulă ionică a Greciei. Ea este situată la sud de insula Corfu. La 2,5 km la sud de Paxos se află o mică insulă, Antipaxos, care numără doar vreo patruzeci de locuitori permanenți.
Paxi are lungimea de 10 km și, în unele locuri, depășește lărgimea de 2 km. Jumătate din cei 3.000 de locuitori ai insulei trăiesc la Gaios, localitatea principală situată în sud-vest. Gaios este un mic port de pescari bine protejat de două insulițe, Panaghia și Agios Nikolaos.
Potrivit mitologiei grecești, Poseidon a despărțit Paxos de Corfu cu tridentul său, pentru a crea un cuib de dragoste pentru el și soția sa Amphitrite.
Paxi îţi poate oferi experienţa unui loc liniştit şi plin tradiţii, şi probabil cea mai limpede apă de mare din toată Grecia.
4. Insula Chios
Chios este o insulă din Grecia, aflată în Marea Egee, la 7 km de coasta Turciei.
Mănăstirea Nea Moni de pe insula Chios a fost înscrisă în anul 1990 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Deasemenea, insula Chios mai este cunoscută și ca „insula parfumurilor” („smelling island”) – datorită florilor care cresc la tot pasul, de o diversitate coloristică deosebită. Dar ceea ce face cu adevarat deosebită insula este arborele de mastic, care crește numai în această insulă, în zona numită „Satele de Mastic”. Arborele de mastic produce o rășina puțin opacă – care are proprietăți curative în tratarea, în special, a bolilor aparatului digestiv.
5. Mani, Peloponez
Peloponezul este o peninsulă în sudul Greciei, constituind aproape întreg teritoriul țării de la sud de Golful Corint. Este de asemenea o regiune a Greciei, formată din 5 prefecturi. Regiunea Peloponez acoperă doar parțial peninsula.
Peninsula are un interior muntos și coaste neregulate, cel mai înalt punct fiind Muntele Taygetus. Include patru peninsule îndreptate spre sud, Messenia, Peninsula Mani, Capul Malea (cunoscut de asemenea ca Epidaurus Limera), și Argolida în nord-estul îndepărtat al Peloponezului.
Localitatea Vathia este situată în partea de sud a Peninsulei Mani. Ea face parte din grupul de așezări numite „Sate interioare”. Pe partea superioară a unui deal înalt de 200m, Vathia este o așezare densă, construită din piatră, format din 144 de clădiri grupate în patru cartiere distincte. Stilul arhitectural al clădirilor și organizarea spațială a satului reflectă lupta dintre familiile concurente din Mani pentru a se aşeza pe deal, punctul strategic dominant din Vathia în timpurile medievale.
O exursie scurte te va duce la Areópolis, capitala Mani, unde clădirile de piatră sunt, de asemenea, renovate. La peșterile Diros, un loc spectaculos și încă neexplorat, unul dintre cele mai vechi locuri locuite în Grecia, sau la Yeroliménas, portul turistic din Mani. În continuare, până la punctul cel mai sudic al Greciei continentale, se află Cape Taínaron. Aici poţi vizita peştera lui Hades, zeul morții, și templul antic al lui Poseidon. Această călătorie de neuitat se încheie cu o vizită la Gytheion și în insula Kranái.