UPDATE: ISU Bucureşti – Ilfov a intervenit sâmbătă în Capitală, care s-a aflat sub cod portocalliu de ploi şi vijelii, pentru a ridica mai mulţi copaci căzuţi pe carosabil sau pe maşini şi în cazul unor case şi curţi inundate.
De asemenea 12 autovehicule au fost avariate.
Echipele de intervenţie ale ISU au acţionat în cazul a 6 case şi curţi inundate şi pentru degajarea apei acumulate pe carosabil în cazul a trei drumuri.
Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, ISU Bucureşti – Ilfov a intervenit cu peste 100 de pompieri, 32 de autospeciale şi 9 motopompe.
UPDATE: CentrulINFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informeazăcă în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, situaţia traficului se prezintă astfel:
Tronsoanede drum naţional cu circulaţia întreruptă : 4
– judeţul Covasna : DN11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa;
– judeţulSuceava: DN2H, în localitatea Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava;
– judeţul Vrancea: DN 2L , în localitatea Soveja ;
– judeţul Sălaj: DN1G Zimbor – Huedin, în zona localităţii Tetişu.
Tronsoanede drum naţional cu circulaţia îngreunată : 1
– judeţul Vaslui : DN24 Crasna – Bârlad, la ieşirea din localitatea Banca spre Bârlad.
Drumurijudeţene cu circulaţia întreruptă: 2
– judeţul Sălaj: DJ 103N, în zona localităţii Sfăraş (comuna Almaşu) ;
– judeţul Vaslui : DJ 245C , întrelocalităţile Băltăţeni şi Cepeşti (comuna Băcani).
Drumurijudeţene cu circulaţia îngreunată: 4
– judeţul Prahova: DJ 102I Valea Doftanei – Câmpina (kilometrul 34+200 de metri), DJ 101S Valea Doftanei – Secăria(kilometrul 1+300 de metri);
– judeţul Suceava: DJ 177A, în zona localităţii Doroteia;
– judeţul Bacău: DJ 1162A, între localităţile Bahna şi Nicoreşti, pe raza comunei Pârgăreşti – este permis accesul doar pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone.
Circulaţia feroviară pe secţiade cale ferată 403 Braşov – Întorsura Buzăului este întreruptă pe razalocalităţii Budila, din judeţul Braşov, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri. Pe această secţie de cale ferată circulă însă doar garniturile unui operator privat.
UPDATE: Autorităţile intervin, sâmbătă seară, în localităţile Săcădate şi Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu, afectate de o ploaie torenţială care a inundat gospodării, subsoluri de clădiri şi străzi. Localnicii spun că în 15 – 20 de minute de precipitaţii nivelul apei a ajuns la jumătate de metru pe străzi şi s-au format torenţi.
UPDATE. CentrulINFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informeazăcă din cauza aluviunilor de pe carosabil (ca urmare a ploilor torenţiale de astăzi), circulaţia rutieră pe DN24(E581) Crasna – Bârlad se desfăşoară la această oră îngreunat la km 81, la ieşirea din localitatea Banca spre Bârlad, în judeţul Vaslui.
UPDATE: O stradă din municipiul Petroşani şi mai multe subsoluri de bloc din aceeaşi localitate şi din oraşul Petrila au fost inundate sâmbătă după-amiază din cauza ploilor abundente care au căzut în zonă, pompierii militari intervenind la faţa locului pentru înlăturarea efectelor precipitaţiilor.
„Pompierii militari au intervenit în municipiul Petroşani pentru evacuarea apei din două subsoluri de bloc, şase curţi şi un beci. Totodată, strada Aviatorilor din municipiul Petroşani a fost inundată pe o suprafaţă de aproximativ 900 metri, din cauza refulării sistemului de canalizare”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, maior Bogdan Dănăiaţă.
Pentru înlăturarea efectelor ploilor, la faţa locului au fost angrenate trei autospeciale de intervenţie, trei motopompe şi 15 militari din cadrul ISU Hunedoara.
UPDATE: Breşele apărute săptămâna trecută în digul de pe râul Tărlung, care au dus la inundarea satelor Băcel şi Lunca Mărcuşului, au fost închise, dar autorităţile sunt în continuare în alertă, deoarece meteorologii au emis o nouă atenţionare de Cod galben.
UPDATE: Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior din judeţele Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba.
Tot până la ora 24:00 se pot produce depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Râmnicu Sărat, Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Oancea din judeţul Galaţi; Lăpuş, Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej din judeţele Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare; Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Dângeni – amonte S.H. Victoria, Bahlui din judeţele Botoşani şi Iaşi, însă fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Drislea, Miletin – bazin superior.
Sub Cod galben de inundaţii se află, până la ora 24:00, râurile bazinul hidrografic Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad din judeţele Vaslui şi Galaţi.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad – amonte S.H. Tecuci.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele emise
UPDATE: Conform ISU, în Bucureşti până la ora 17:00, intevenţiile au vizat 17 copaci căzuţi pe maşini sau pe carosabil şi în cazul a doi stâlpi căzuţi din cauza furtunii.
De asemenea, au acţionat în cazul a 3 case şi curţi inundate şi pentru degajarea apei acumulate pe carosabil.
UPDATE: Ploile torenţiale din ultimele ore au provocat inundaţii în mai multe zone din judeţul Argeş, unde pompierii intervin, sâmbătă după amiază, pentru evacuarea apei cu motopompe.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Mădălina Epure, echipaje de intervenţie evacuează apa din comunele Mihăieşti şi Stâlpeni, unde apele acoperă mai multe curţi.
De asemenea, drumul naţional 73 a fost acoperit de viituri, pe acest tronson nivelul apei depăşind un metru.
În zonele afectate de inundaţii nu au fost semnalate victime şi nici case în care să fi intrat apa.
Inundatiile au făcut prăpad în Capitală. În decurs de o jumătate de oră, în unele cartiere s-au acumulat 15-20 l/mp, iar mai mulţi copaci au căzut pe maşini din cauza furtunilor.
”La București abia acum încep să intre datele dacă sunt solicitări de ajutor. Pe plan național, s-au luat măsurile la toate județele care sunt sub incidența codului galben acolo unde este nevoie. Vrem să prevenim ce s-a întâmplat zilele trecute. Monitorizăm situația. Acolo unde este nevoie de manevra de forțe va fi făcută fie la cerere fie dacă sesizăm că trebuie să trimitem forțele respective. Există monitorizare continuă la nivelul centrului operativ al Ministerului de Interne.’‘, a spus secretarul de stat Raed Arafat la România TV.
Pentru 32 de judeţe, de sâmbătă de la ora 16.00, şi până luni, la ora 21.00, este în vigoare o atenţionare cod galben. În acest interval, în zonele deluroase şi la munte, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 25-30 de l/mp şi pe arii restrânse vor atinge chiar şi 50-70 de l/mp.