„Frustrarea bucureştenilor din cauza pierderii timpului în trafic estimat la aproximativ o oră, reprezentând 8 zile pe an, trebuie să îşi găsească o rezolvare rapidă. De aceea, am decis alături de colegii din Partidul Mişcarea Populară să iniţiem un pachet de 10 proiecte pentru a fluidiza traficul, care pot fi aplicabile pe termen scurt şi mediu. Acestea sunt soluţii de bază pentru a creşte procentul de bucureşteni care folosesc transportul public, de la numai 35% în acest moment, dar şi pentru a îmbunătăţi calitatea aerului pentru sănătatea locuitorilor”, a declarat Steriu, potrivit news.ro.
Printre proiectele enumerate de Steriu se află prioritizarea lucrărilor pentru lărgirea centurii Bucureştiului prin crearea unui grup de lucru care să includă Ministerul Apărării şi Ministerul Transporturilor, Legea Bucureştiului Metropolitan – un proiect susţinut de preşedintele PMP, Traian Băsescu – sau o iniţiativă legislativă care să restricţioneze accesul vehiculelor de transport public care nu îndeplinesc norma Euro 5.
Totodată, Steriu a precizat că printre măsurile propuse de PMP se numără şi un proiect de lege care va interzice retrocedările de teren de pe spaţiile verzi, deja amenajate – precum parcurile din Bucureşti, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, un proiect de lege care susţine înlocuirea a minim 30% din flota de vehicule ale RATB cu vehicule electrice sau utilizarea aplicaţiilor mobile care oferă date de trafic în timp real pentru sincronizarea semafoarelor din Bucureşti şi fluidizarea circulaţiei.
Steriu a precizat că unele dintre proiecte vor fi depuse şi de consilierii generali ai PMP la Consiliul General al Municipiului Bucureşti în perioada imediat următoare.
Preşedintele executiv al PMP a subliniat că un alt proiect pentru a rezolva problemele de trafic din Capitală ar fi o iniţiativă legislativă care să oblige realizarea infrastructurii de transport public înainte de construirea cartierelor de la periferia Bucureştiului sau un proiect de lege care să încurajeze traficul mixt prin combinarea mersului pe bicicletă cu accesul la transportul public suprateran, dar şi la metrou.
Totodată, PMP susţine un proiectul de lege Tichete pentru Biciclete. ”Legea a fost adoptată de Senat şi va putea fi implementată începând cu noul an. Prevede beneficii şi subvenţii pentru angajatorii care vor emite tichete în valoare de 1500 lei pentru ca angajaţii să îşi achiziţioneze biciclete şi echipament de protecţie. Este o măsură de încurajare a traficului mixt”, a mai spus Steriu.
Un alt proiect susţinut de PMP este unul care ar schimba reorganizarea actuală a Bucureştiului pe sectoare, fiind o structură administrativă care nu a mai ţinut pasul cu dezvoltarea oraşului, deficitară şi care risipeşte resursele de finanţare pentru infrastructură.