PNL depune două proiecte de modificare a legilor alegerilor locale şi parlamentare

Liberalii au decis să depună în Parlament două proiecte de lege pentru modificarea legislației referitoare alegerile locale și parlamentare prin introducerea reprezentării de gen la cele două scrutine, a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 12:56
PNL depune două proiecte de modificare a legilor alegerilor locale şi parlamentare

Cele două proiecte prevăd o reprezentare a ambelor sexe la alegerile locale și parlamentare în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă.

„Noi o să-l depunem astăzi (…). Îmbunătățiri oricum trebuie să mai existe. Nu aș vrea să pierdem timpul să îl depunem în februarie, pentru că între timp poate obținem niște avize. (…) În februarie am promisiunea că vor începe discuțiile pe proiecte în Comisia de cod electoral”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu, la dezbaterea organizată la Parlament privind reprezentarea de gen la alegeri, scrie Agerpres.

Ea a mai arătat că este posibil ca la începutul săptămânii viitoare să fie inițiată o petiție pentru susținerea acestor proiecte.

„Am decis să propun colegelor să inițiem o petiție. (…) Păcat că un număr mare de semnături nu obligă Guvernul sau Parlamentul să inițieze un proiect, dar un număr atât de mare nu poate fi ignorat. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vom genera această petiție”, a spus Gorghiu.

Deputații PNL Cristina Pocora și Andreea Paul au subliniat motivele pentru care cele două proiecte ar trebui susținute.

„Cum ar fi ca în Parlament să avem 11% bărbați și 89% femei — ar fi o monstruozitate nedemocratică, dar oare e mai puțin nedemocratic și încalcă principiul egalității de gen această situație pe care o avem astăzi când sunt 11% femei și restul sunt domni?”, a spus Cristina Pocora, arătând că proiectele privind reprezentarea de gen la alegeri sunt susținute de toate partidele.

Andreea Paul a precizat că cele două proiecte vor stimula participarea femeilor și implicarea lor în decizia publică.

„Nu reprezintă un act de discriminare”, a punctat ea.

La dezbateri, consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a salutat pachetul de legi propus pentru reprezentarea femeilor în politică.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali prevede că listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepția acelora care conțin un singur candidat.

De asemenea, proiectul referitor la modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente stipulează că listele de candidați pentru alegerea senatorilor și deputaților trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise, cu excepția acelora care conțin un singur candidat, precum și pentru candidaturile organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care depun candidaturi și care vor asigura reprezentarea a cel puțin unui reprezentant al ambelor sexe.

Cele două inițiative prevăd că în cazul în care listele de candidați întocmite nu respectă aceste condiții se resping de către biroul electoral de circumscripție.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Fiica Andreei Marin are o traumă. Experiența care a lovit din plin
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Ce studii are, de fapt, Kate Middleton! Sunt mai înalte chiar și decât cele ale Prințesei Diana! Prințesa de Wales a învățat în școli de mare calibru
Capital.ro
Decizie privind centralele de apartament din România. Anunț urgent azi, 26 iunie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?