Politico: Libertatea de circulaţie în UE face ca ţările sărace, precum România, să-şi piardă medicii

Libertatea de circulaţie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, însă, atunci când este vorba de asigurarea asistenţei medicale în cele mai sărace ţări din blocul comunitar, precum România, aceasta poate fi o problemă, arată o analiză realizată de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeană.
Filip Stan
29 sept. 2017, 19:40
Politico: Libertatea de circulaţie în UE face ca ţările sărace, precum România, să-şi piardă medicii

Mai mulţi angajaţi din domeniul medical, precum medici şi asistente, se mută dintr-o ţară în alta decât în cazul oricărei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adică din ţările mai sărace către cele mai bogate.

Analiza arată că exodul cadrelor medicale este mai pronunţat în estul şi sudul Europei, astfel încât ţările din regiune, inclusiv România, pregătesc practic medici pentru vecinii lor mai bogaţi.

Pregătirea medicilor este un proces lung şi costisitor, însă nu fiecare ţară îşi poate recompensa la fel absolvenţii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variază drastic între statele membre UE, de la 816 euro în România, la peste 4.000 de euro în Luxemburg, Germania şi alte ţări occidentale. Iar medicii şi asistentele se orientează către locurile unde sunt mai muţi bani, scrie News.ro.

Un studiu realizat în Estonia cu puţin înainte de aderarea la UE, în 2004, arată că mai multe de jumătate dintre cei 17.749 de angajaţi din sistemul medical luau în calcul posibilitatea de a munci în străinptate.

Ţara avea 4.312 medici în 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare în străinătate.

Situaţia este drastică şi în România, ţară care a pierdut jumătate dintre medici în perioada 2009-2015. La câţiva ani după ce Polonia a aderat la UE, peste 60% dintre studenţii în anii cinci şi şase la Medicină intenţionau să lucreze în străinătate. Slovacia a avut aproximativ 15.000 de medici când a aderat la blocul comunitar, în 2004, însă 3.800 au aplicat să plece de atunci.

Migraţia către vest, în special a tinerilor, are loc într-o perioadă în care vârsta medie a medicilor din UE este în creştere. Mai mult de unul din trei medici din UE aveau 55 de ani sau mai mult în 2014. Până în 2020, acest fenomen va face ca peste 60.000 de medici – 3.2% din forţa de muncă – să părăsească anual profesia, potrivit Comisiei Europene.

În unele ţări, pierderea medicilor şi asistentelor pare să îşi facă deja simţite consecinţele, atrage atenţia Politico. În România, de exemplu, 10% din populaţie spune că nu are acces la servicii medicale.

Atunci când este vorba despre recrutarea de asistente şi medici din ţările în curs de dezvoltare, este un fapt acceptat că statele-gazdă au o responsabilitate să nu lase fără resurse ţările de unde recrutează.

În plus, UE i-a recunoscut responsabilitatea de a apăra unele state din afara blocului comunitar de o lipsă de personal medical, impunând restricţii de recrutare. Acestea nu se aplică, însă, în Uniune. Mai mult, Comisia a făcut migraţia mai uşoară, scrie Politico.

Anul trecut, CE a lansat un program de facilitare a recrutării pentru mai multe profesii. Mai exact, a creat un site, European Professional Card, unde angajaţii din cinci domenii – asistente, farmacişti, fizioterapeuţi, agenţi imobiliari şi ghizi montani – pot vedea ce cere fiecare stat membru şi îşi pot încărca acreditările pe care le au, în schimbul unei taxe de înregistrare. După ce o ţară-gazdă îi acceptă, se pot muta oricând şi începe să lucreze.

Deocamdată programul nu este disponibil pentru medici, dar, dacă va da rezultate bune pentru asistente, ar putea fi extins.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Patru zodii care vor fi cu norocul la maxim până pe 10 noiembrie. Se întâmplă lucruri fascinante în viețile lor
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Donald Trump și Kamala Harris aleg strategii diferite în ziua alegerilor
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate