Avocatul general – ale cărui concluzii sunt urmate, în general, de către Curte – consideră că tăierile ordonate de către Varşovia din motive sanitare nu sunt justificate şi sunt susceptibile să ”deterioreze” siturile de reproducere ale unor specii protejate, se aratăîntr-un comunicat. În iulie 2017, Comisia Europeană (CE) a depus recurs împotriva Poloniei, temându-se cu privire la integritatea pădurii, clasate sit Natura 2000.
Bialowieza, o pădure milenară, adăpsosteşte habitaturi naturale ale unor specii de animale şi păsări a căror protecţie este considerată prioritară, potrivit news.ro
De la începutul litigiului, Guvernul polonez susţine că operaţiunile au ca scop să asigure securitatea în pădure, combătând proliferarea unor insecte xilofage şi că ele corespund, aşadar, unei excepţii acceptate de legislaţia europeană. Însă, avocatul general al CJUE Yves Bot, consideră că Polonia ”nu a pus în aplicare măsurile necesare conservării sitului”, iar măsurile întreprinse ”au antrenat pierderea unei părţi a unor loturi forestire. El a constatat de asemenea ”divergenţa opiniilor ştiinţifice” pe tema răspândirii Ips typographus, o insectă coleopteră dăunătoare în pădure, potrivit news.ro.
Citeşte şi Imagini rare într-o pădure din România, o pisică sălbatică a fost fotografiată de rangeri
Avocatul general a pus totodată la îndoială faptul că Polonia a efectuat o ”evaluare adecvată” înainte să treacă la tăieri, ”la simpla examinare a cronologiei deciziilor în litiiu şi coerenţei pieselor justificative prezentate”. Bot apreciază, astfel, că principiul precauţiei a fost ”încălcat”.
În noiembrie, într-o hotărâre temporară, justiţia europeană a ameninţat deja Varşovia cu o amendă de cel puţin 100.000 de euro pe zi, în cazul în care nu încetează ”imediat” tăierile. În urma acestei hotărâri, ministrul polonez al Mediului a anunţat retragerea utilajelor forestiere şi continuarea ”tăierilor de securitate” prin alte mijloace.