Comisarul-şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ioan Tudor, a declarat că poluarea s-a manifestat încă de vineri, iar sâmbătă a avut o discuţie la Petroşani cu factorii responsabili, astfel încât fenomentul să fie stopat.
„Am fost la Petroşani şi am discutat cu cei care au făcut ca Jiul să fie mai poluat ca pe vremea lui Ceauşescu şi promiseseră că stopează orice activitate prin care s-ar continua poluarea. Am văzut că spălau cărbunele şi, deşi nu e legal, apa poluată o deversau cu ajutorul unor pompe direct în Jiu, ca pe vremuri. Faptul că râul este negru în continuare acum, duminică dimineaţă, arată că ei şi-au văzut mai departe de treburile lor, dar lucrurile nu vor rămâne aşa”, a menţionat Tudor.
El a mai spus că a mers duminică dimineaţă la marginea municipiului Târgu Jiu pentru a vedea dacă râul mai este poluat şi, întrucât fenomenul continuă, a luat decizia de a se deplasa din nou la Petroşani, pentru a dispune inclusiv sancţiuni faţă de cei vinovaţi de producerea poluării.
Până în anul 2005, râul Jiu a fost unul dintre cele mai poluate din ţară, însă în ultimii ani acest fenomen fusese stopat după ce exploatările miniere din Valea Jiului au implementat un program de spălare a cărbunelui care presupune nepoluarea râului.