Ernst Ulrich von Weizsacker, co-preşedinte al International Resource Panel, a explicat că poluarea aerului a fost o problemă şi pentru Germania în anii ’60. Ulterior, au fost adoptate reguli stricte privind calitatea aerului în multe dintre oraşe, forţând termocentralele pe cărbune, producătorii din industria metalurgică şi din alte industrii să reducă emisiile de gaze poluante, scrie Agerpres.
„Cred că dependenţa de cărbune a Chinei este aproximativ aceeaşi care era pentru Germania în anii ’60. În Germania au trecut poate 20 de ani până să se renunţe la un model bazat în mare parte pe cărbune şi acest lucru este realizabil şi pentru China”, a adăugat expertul german.
Totuşi, el a menţionat că a fost impresionat de determinarea Chinei de a creşte eficienţa energetică şi de a combate poluarea aerului în anii următori.
Până în 2020, sursele de energie care folosesc combustibili alternativi vor reprezenta 15% din consumul total de energie primară, iar emisiile de dioxid de carbon raportate la unitatea de Produs Intern Brut vor scădea cu 40-45% faţă de nivelul din 2005, conform guvernului de la Beijing.
China a fost afectată de un val poluare gravă, al cărei apogeu s-a atins în 2012. Luna trecută, premierul chinez Li Keqiang a descris poluarea aerului drept ‘semnalul de alarmă al naturii împotriva modelului de dezvoltare ineficientă şi oarbă’, adăugând că Beijingul ‘va declara război poluării’.
Expertul german participă la ediţia din acest an a Forumului pentru Asia de la Boao, desfăşurat în provincia Hainan din sudul Chinei, în perioada 8-11 aprilie.