Victor Ponta felicită conducerea ANAF pentru lupta împotriva evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor bugetare

Fostul premier Victor Ponta l-a felicitat vineri pe președintele ANAF Gelu Diaconu și conducerea Direcției Antifraudă pentru rezultatele înregistrate în domeniul combaterii evaziunii fiscale și pentru creșterea substanțială a încasărilor bugetare, subliniind că "România a reușit să fie în 2012-2015 un exemplu de succes în economie și zona socială".
Iulian Tudor
29 ian. 2016, 15:09
Victor Ponta felicită conducerea ANAF pentru lupta împotriva evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor bugetare

Într-un mesaj publicat pe contul său personal de Facebook, Victor Ponta a evidențiat faptul că „miliare de Euro au fost încasați în plus la bugetul de stat” datorită acțiunilor ANAF și ale Direcției Antifraudă.

Citeşte şi: Victor Ponta: Cu Dacian Cioloş am avut şi am o relaţie extrem de civilizată şi normală

„Cred că aceste date oficiale arată ceea ce am spus mereu – România a reușit să fie în 2012-2015 un exemplu de succes în economie și zona socială (așa cum în 2009-2011 a fost o tragedie cu măsuri și rezultate cumplite)! (…) Miliarde de Euro încasați în plus la buget prin combaterea evaziunii fiscale – felicitări ANAF și Direcția Antifraudă pentru rezultate!”, a transmis fostul prim-ministru al
României.

Concret, potrivit datelor preliminare ale instituției, în luna ianuarie România va înregistra o creștere a încasărilor la buget cu 12% peste nivelul din ianuarie 2015, după ce anul trecut veniturile la buget au fost cu 9% mai mari față de 2014, atingând valoarea de 233,6 miliarde de lei (33,1% din PIB).

Potrivit fostului premier, rezultatele au generat o „creștere economică anuală de peste 3% (cea mai mare din UE) care sigur va continua și în 2016 dacă nu se fac mari greșeli, salarii și pensii mai mari (prima dată când cei din Sănătate și Educație chiar au primit creștere 25%, iar pensiile au crescut în FIECARE an cu 5% și inflație sub 1%), alocații duble pentru copii, persoane cu dizabilități, veterani, foști deținuți politici și taxe mai mici (TVA de 9% la mâncare și turism, 20% cotă generală, scutirea de impozit a profitului reinvestit, CAS redus cu 5 p.p., impozit pe dividende 5% etc.)”.

Mesajul lui Victor Ponta vine după ce președintele ANAF, Gelu Diaconu, a declarat că ritmul de creștere a veniturilor statului va rămâne unul susținut dacă nu va fi pus în pericol de presiuni din partea unor ‘consultanți fiscali’ și diverse grupuri de interese private, adunate în coaliţii sau în diverse funcţii publice” asupra Fiscului.

„Dacă mă întrebaţi însă de previziunile legate de 2016, pot să vă spun că vom avea aceleaşi rezultate doar dacă presiunile şi acţiunile diverselor grupuri de interese private, adunate în coaliţii sau plantate prin diverse funcţii publice, nu vor avea câştig de cauză în cadrul luptei purtate in prezent pentru slăbirea
capacităţii adminstrative a ANAF”, a declarat Diaconu.

Potrivit președintelui ANAF, dacă piedicile puse în calea reformei, în special în zona marilor contribuabili şi a măsurilor dure împotriva evaziunii nu vor dispărea, rezultatele din 2016 nu vor putea susţine politica de relaxare fiscală, „iar eu nu voi participa la slăbirea capacităţii administrative a uneia dintre cele mai
importante instituţii ale statului român”.

În privința veniturilor la bugetul de stat, rezultatele ANAF nu reprezintă o surpriză, deoarece, a afirmat Diaconu, „înca din noiembrie 2014, când se construia bugetul pe 2015 iar specialiștii autohtoni de prin diverse consilii și comisii lansau prognoze apocaliptice, ne-am asumat sub semnatură în fața experților FMI, CE, BM, venituri suplimentare mai mari cu 8,5 miliarde lei”.

Din fericire, la finalul anului 2015 veniturile suplimentare au depășit toate așteptările, ajungând la 13,6 miliarde de lei, un nivel de câteva ori mai mare decât cel proiectat de specialiștii internaționali.

„Ne-am bazat pe măsurile administrative care vizau combaterea evaziunii fiscale, măsuri care, dupa cum vedeti, au adus venituri suplimentare peste creșterea economică. Ba, chiar mai mult, am înregistrat aceste creșteri în condiții de deflatie, acoperind totodata și decizia Guvernului de relaxare fiscală majoră”, a afirmat șeful Fiscului.

În completare, premierul Victor Ponta a precizat că deficitul de 1,47% din PIB pentru anul 2015 a fost obținut „fără măsuri inutile de austeritate și fără a mai avea Acord (n.r. activ) cu FMI”, adăugându-se creșterii cheltuielilor cu investițiile și a investițiilor străine, dar și creșterii nivelului exporturilor – „peste 50 miliarde Euro către UE dar și țările din zona Mării Negre, Orient și China”.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“
Fanatik.ro
Subiectele la Matematică pentru Evaluare Naţională 2024, clasa a VIII-a. Cum puteai lua o notă foarte bună. Update
Capital.ro
A murit marele actor: O icoană venerată! Veste tristă în această dimineață. Odihna veșnică!
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Bani GRATIS de la stat pentru acești români! Cum îi pot obține
Adevarul
LIVE TEXT. Evaluare Națională 2024. Subiectele la Matematică, baremul și rezolvarea lor vor fi publicate pe adevarul.ro
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Monica Bîrlădeanu se mărită cu un renumit medic. A fost stabilită și data nunții
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interdicție totală pentru vecinii de la bloc. NU au voie să deschidă ușa. E lege
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Ministerul Apărării din Taiwan raportează 35 de avioane chineze detectate în 24 de ore
MediaFlux
Un nou MICROB face RAVAGII în aerul din ROMÂNIA! Societatea Română de Alergologie dă alerta
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?