Premierul român a respins aserţiunea preşedintelui Băsescu potrivită căruia una dintre ţintele declaraţiei lui Nuland a fost România. „Am văzut la New York când preşedintele Obama a criticat starea independenţei presei în Ungaria apoi doamna Nuland a reluat această critică. Eu nu vreau să le comentez pentru că nu-i normal să te uiţi în curtea celuilalt. În România independenţa presei şi drepturile fundamentale sunt respectate”, a declarat Victor Ponta.
Acesta s-a arătat nemulţumit că, în acest context politic, Traian Băsescu l-a primit la Cotroceni pe Orban Viktor. „Ieşirea domnului Băsescu este legată de un moment greu de explicat şi de înţeles. El e la o masă tovărăşească tocmai cu domnul Orban. Ai voie să iei masa cu cine vrei dar, ca om politic, tocmai în aceste zile în care preşedintele Obama şi Victoria Nuland critică administraţia Orban, tu să tragi o petrecere la Cotroceni… Din punct de vedere politic, dacă aş fi preşedintele României, aş avea mare grijă pe cine invit la Cotroceni. Chiar dacă sunt petreceri private, au şi o rezonanţă politică”, a spus Ponta.
În ce priveşte consideraţiile preşedintelui Traian Băsescu pe marginea foştilor miniştri implicaţi în dosarul Microsoft, Victor Ponta s-a limitat la consideraţii generale precizând că, într-o ţară civilizată, preşedintele şi primul-ministru nu au voie să se pronunţe cine este vinovat sau nu într-o cauză anume.
Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară.
Totuşi, ea nu a nominalizat explicit niciun lider şi nicio ţară.
Într-un discurs susţinutul la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a subliniat faptul că în urmă cu 25 de ani, cetăţenii din Europa Centrală s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă.
„In intreaga Europa Centrala, coruptia e un cancer care ameninta visul celor care au luptat pentru el in 1989. Avem lideri care profita de avantajele NATO si UE, si par sa fi uitat de valorile pe care se bazează aceste institutii. Azi ii intreb: cum puteti dormi linistiti sub protectia art. 5 al NATO in timp ce vorbiti despre „democratie non-liberala”, teorie impinsa pana la ultranationalism, despre restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile? As întreba acelasi lucru despre protejarea de urmarirea penala a oficialilor corupti, despre ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau despre protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dvs. de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarate liberale. Azi trebuie sa ne reinnoim promisiunile. Suntem mai puternici impreuna si multi din intreaga lume, care isi doresc aceleasi libertati, depind de noi”, a spus Nuland, declaraţia fiind postată şi pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Traian Băsescu consideră că fenomenul corupţiei este o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
„Referitor la ce a declarat doamna Nuland: Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău a oamenilor politici de la Ponta la parlamentari obişnuiţi sau la oameni obişnuiţi. Remarca doamnei Nuland include şi România. Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale” a declarat şeful statului.
Acesta a apreciat că sunt indicii clare că Nuland a vizat şi România prin declaraţia sa de vineri. „Pentru cei care nu se regăsesc în declaraţia doamnei Nuland, le-aş aduce aminte că ea vorbeşte de Parlamente ce împiedică justiţia. Parcă nu România ar avea cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, ei stând pitiţi în spatele votului parlamentarilor: Vosganian, Borbely sau Dobre. Cine o trebui să-i spună lui Ponta că sunt parlamentari declaraţi incompatibili prin hotărâri definitive ale ICCJ şi încă stau pitiţi în parlament şi poate îşi dă seama şi dl Johannis de lucrul ăsta. Cine să-i spună domnului Ponta sau domnului Johannis că avem membru în comisia juridică un parlamentar condamnat cu suspendare. Lucrurile acestea se văd”, a spus preşedintele României.