Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, Toader Hăbălău, a declarat vineri pentru AGERPRES că a fost afectat peste un kilometru din lungimea pârâului și că apa este în continuare de culoare maronie între localitățile Tărpiu și Blăjenii de Jos, motiv pentru care populația a fost avertizată să nu o folosească. Deocamdată, nu se cunoaște gradul de poluare a pârâului Rosua și, deși s-au luat măsuri de protecție, scurgerile de levigat nu au fost stopate în totalitate.
„S-au luat probe din amonte, din aval, pe traseul Rosuei și s-au făcut patru analize azi-noapte, până la ora 1,00, și se continuă. Încă nu ne putem pronunța din acest punct de vedere, să vedem cum ies, astăzi încă se continuă cu analizele. S-au trimis o parte la Cluj, pentru că nu se fac la Bistrița, și așteptăm rezultatele laboratorului. (…) Nu mai curge decât un mic firicel care s-a infiltrat prin pânza freatică pe canale, în rest e blocat tot. Intră în reparații stația de epurare a dânșilor și schimbă balonul pneumatic și trebuie să pună niște vane în zona respectivă, pe conducta de 200 care ieșea din celula numărul 1”, a explicat Hăbălău.
Potrivit directorului SGA Bistrița-Năsăud, incidentul de joi nu este unul singular, o astfel de poluare accidentală având loc și în luna mai a anului trecut, tot în urma unor defecțiuni la instalațiile interioare din depozitul ecologic.
Toader Hăbălău spune că unda de poluare nu a înaintat, deoarece panta de înclinare e mică, iar vegetația pe malurile pârâului este bogată. Cursul de apă rămâne însă sub supraveghere, la fel și râul Șieu, în care se varsă acesta.
„Având în vedere că debitul e mic pe pârâul Rosua și panta este foarte mică, înaintarea este foarte greoaie. Sunt răchiți, e iarbă, se oprește, din cauza asta e posibil să fie o epurare naturală pe pârâu și să nu se întâmple pagube, de exemplu de mortalitate pisciolă. Nu a înaintat deloc, vă spun”, a mai afirmat directorul SGA.
Vineri, la depozitul ecologic de deșeuri de la Tărpiu s-a deplasat și conducerea Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, care urmează să stabilească sancțiunea pe care o vor aplica firmei ce administrează depozitul — SC Vitalia din Ploiești.
În data de 7 iulie, în jurul orei 16,35, dispeceratul SGA Bistrița-Năsăud a fost informat despre producerea unui eveniment de poluare la centrul de management al deșeurilor Tărpiu, cu posibil impact asupra Văii Roșua, în urma cedării unui balon pneumatic.
Potrivit unei informări remise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în zonă s-a intervenit prin pomparea unei părți a levigatului înapoi în rampa de deșeuri, realizându-se un baraj de pământ și o groapă în scopul devierii levigatului, pentru a nu ajunge în canalul perimetral. De asemenea, s-a preluat o parte din levigat cu vidanjele. Cu toate acestea, în jurul orei 17,45, unda de poluare a intrat în râul Roșua. În continuare, a fost anunțat postul hidrometric Șintereag pentru a monitoriza unda de poluare.
Depozitul ecologic de la Tărpiu, unde se colectează deșeurile din întreg județul, a fost construit printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de aproximativ 160 milioane lei.
Citeşte şi O bombă biologică stă să „explodeze” lângă România. Sănătatea a sute de mii de oameni e în pericol