Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene. Activitatea de import-export a companiilor românești, grav afectată

În aceste momente activitatea de import-export a companiilor românești este blocată în Portul Constanța și asta din cauza fluxului din ce în ce mai mare de mărfuri ucrainene.
Alina Costache
01 mart. 2023, 17:14
Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene. Activitatea de import-export a companiilor românești, grav afectată
Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene

Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene. Această situație va continua pe termen scurt până când investiţiile demarate de statul român şi de unii operatori din acest domeniu vor fi finalizare, spun oficialii din ministerul Transporturilor, potrivit Bursa.ro.

Citește și Dana Budeanu, scandalizată de boicotarea cerealelor româneşti: „Traim un alt exemplu de sclavie autoimpusa. Portul Constanta este un black box

Portul Constanța este blocat din cauza mărfurilor ucrainene

De la izbucnirea războiului din Ucraina, fluxul de marfă din Portul Constanța a crescut de trei ori mai mult, peste capacitatea existentă. În tot acest timp, autoritățile române vorbesc despre creşterea capacităţii de transport pe calea ferată, pe rutier şi pe naval pentru mărfurile produse în Ucraina şi importate de ţara respectivă.

 

„Este datoria Guvernului să asigure logistica generată de conflictul de securitate de la graniţa ţării noastre şi să transforme această situaţie într-o oportunitate pentru toţi cei din domeniul transporturilor din România şi pentru economia naţională. (…) De aceea, Ministerul Transporturilor a dispus ca CFR să mute 700 de vagoane care erau abandonate pe liniile de cale ferată din Portul Constanţa, iar restul au fost valorificate de ANAF în contul datoriei pe care o are către bugetul statului compania CFR Marfă. În acest moment se lucrează la reparaţia a 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa, dintre care două încă sunt ocupate de vagoane, şi în paralel a fost demarată licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare pentru restul rămas din cele 99 linii de cale ferată existente în zona respectivă. În perspectivă avem un proiect în valoare de 900 milioane euro pentru modernizarea întregii infrastructuri feroviare din Portul Constanţa, proiect care urma, după aprobarea finanţării din fondurile europene, să fie executat în termen de maximum cinci ani. Pe termen scurt, dorim reabilitarea rapidă a celor 99 de linii prin finanţarea asigurată de la bugetul de stat. Cert este că perioada următoare va fi una dificilă, în care vom încerca să gestionăm cât putem de bine lucrurile în zona respectivă”, a declarat Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, responsabil de sectorul feroviar.

Oficialul din ministerul Transporturilor a subliniat că, în afară de proiectele prinse în Masterplanul naţional pentru transport, este nevoie în perioada următoare de definirea altor proiecte care să privească modernizarea facilităţilor de transbordare de la frontieră în zona rutieră şi în zona feroviară.

„Trebuie ca aceste proiecte să fie preluate într-un masterplan nou, ce ar trebui finalizat în termen scurt, pe baza căruia să ne adresăm Comisiei Europene, cu care am început deja discuţii în acest sens, prin intermediul doamnei Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, pentru proiecte în Portul Constanţa şi în zona Galaţi-Brăila. Rămâne de văzut ordinea în care vor fi proritizate aceste proiecte, printre care se numără şi modernizarea în zona Ungheni-Iaşi unde vrem să achiziţionăm şi să punem în funcţiune echipamente noi pentru transbordarea mărfurilor care vin din Ucraina şi din Republica Moldova”, a mai spus secretarul de stat Ionuţ Săvoiu.

Aceste proiecte sunt vitale pentru Portul Constanţa. Ele vor ajuta la reducerea presiunii pe transportatorii şi companiile de logistică din ţara noastră, care, din cauza situaţiei actuale, sunt încurcaţi cu proprii clienţi, care doresc să apeleze la alte porturi europene din cauza imobilităţii autorităţilor centrale şi portuare din România.

În acest context, una dintre cele mai criticate autorități de căytre transportatori este Autoritatea Vamală Română, care, este acuzată că în loc să fluidizeze traficul de marfă în Portul Constanţa şi la frontiera de est, îl îngreunează din cauza procedurilor actuale.

„Criza generată de războiul din Ucraina a însemnat pentru Autoritatea Vamală Română o presiune foarte mare pe frontieră, la graniţa cu Ucraina, cu Republica Moldova şi Marea Neagră, deoarece valorile de trafic s-au dublat şi chiar s-au triplat în anumite perioade, şi ne-am preocupat de scăderea timpului de aşteptare în aceste zone pentru trecerea frontierei. Dacă în primă fază lucrurile au fost în regulă, odată cu creşterea volumului de marfă am început să ne confruntăm cu probleme privind timpii de aşteptare. Menţionez că timpul de aşteptare depinde de patru factori. În primul rând, infrastructura din punctele de frontieră şi din portul Constanţa nu a fost proiectată şi gândită pentru un astfel de volum de mărfuri. Pe zona rutieră, în punctele de frontieră şi în port nu avem parcări sau terminale pentru 100-200 de camioane, ci numai pentru 40 de camioane. Un alt factor îl reprezintă procedura, iar aici am încercat să găsim o procedură simplificată de declaraţie vamală pentru ca timpul petrecut în vamă să fie cât mai mic, dar nu toate propunerile noastre au fost acceptate de funcţionarii Comisiei Europene. Sperăm că, după ce vor veni în vizită în perioada următoare şi vor vedea problemele reale cu care ne confruntăm la punctele de frontieră şi în portul Constanţa, să fie de acord cu propunerile noastre. Lipsa personalului necesar reprezintă şi el un factor de influenţare a timpului de aşteptare la trecerea frontierei. La 1 aprilie aveam 500 de posturi vacante pe care sperăm să le ocupăm până în 10 august, în urma concursurilor organizate pe o procedură simplificată care durează 10-15 zile. Alt factor este reprezentat de capacitatea limitată a funcţionarilor vamali de a procesa declaraţiile vamale. Sistemul de declaraţie vamală este digitalizat de foarte mulţi ani, dar declaraţiile trebuie făcute de comisionari vamali din Uniunea Europeană, chiar şi în cazul ucrainenilor. Noi le-am oferit datele agenţilor vamali din ţara noastră, dar chiar şi aşa 89% din transporturile ucrainene ajung în frontieră fără această declaraţie, iar întocmirea ei în punctul de frontieră durează 30 de minute. Dacă ar apela la agenţii vamali din ţara noastră, timpul s-ar reduce la 5-10 minute”, a declarat Marcel Mutescu, director general al Direcţiei generale proceduri vamale din cadrul Autorităţii Vamale Române.

Citește și EXCLUSIV | George Simion, revoltat: „Antreprenorii români nu mai au loc în Portul Constanța / Ar trebui să aibă prioritate în țara lor!”

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari