În urma negocierilor care au continuat în timpul weekendului, Marea Britanie ar fi acceptat să mențină în Irlanda de Nord reguli similare celor în vigoare pe piața unică europeană și din Uniunea Vamală, pentru ‘a nu exista divergențe’ cu Republica Irlanda, a precizat RTE.
Dublinul i-a cerut Londrei angajamente clare pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, estimând că reapariția de posturi de control la frontieră ar slăbi cele două economii interconectate și ar fragiliza acordul de pace din 1998.
În timp ce reglementarea fianciară a Brexitului pare deja să se fi plasat pe făgașul cel bun, viitorul frontierei irlandeze s-a dovedit în ultimele săptămâni problema cea mai complexă.
O altă versiune a documentului citat de cotidianul britanic Financial Times evocă la rândul său ‘o aliniere reglementară’ între Irlanda de Nord și vecinul din sud după ieșirea Marii Britanii din UE, la sfârșitul lui martie 2019, formulă ce ar mulțumi mai mult Londra, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Brexit-ul va restabili controalele vamale la frontierele Irlandei de Nord şi ale Republicii Irlanda
Acest acord provizoriu ar fi fost încheiat în timp ce luni, la Bruxelles, a început un moment decisiv pentru negocierile asupra Brexitului. Premierul britanic Theresa May trebuie să-i convingă pe europeni că promisiunile sale sunt suficiente pentru ca ei să accepte să înceapă discuțiile comerciale cerute cu insistență de Londra.
După un dineu de lucru cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul britanic va avea, la orele locale 16:00 (15:00 GMT), o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Acesta din urmă i-a cerut vineri ‘să pună pe masă o ofertă finală cel târziu până în 4 decembrie’, pentru ca UE să poată ‘evalua, în timpul summitului european (din 15 decembrie), dacă au fost făcute progrese suficiente’. Luni, el a notat pe contul său de Twitter: ‘Ne apropiem de (înregistrarea unor) progrese suficiente pentru summitul din decembrie’.