În secolul al III lea D. Hr, Imperiul Roman era doar o umbră a strălucirii sale de altădată. Uzurpatorii se perindau pe tronul imperatorilor cu ajutorul legiunilor, barbarii făceau prăpăd în provinciile de graniţă, corupţia măcina societatea romană. Domniile împăraţilor din această perioadă erau efemere, tulburi şi de rău augur pentru stabilitatea imperiului. Majoritatea sfârşeau violent, trădaţi de propriile legiuni sau ucişi în războaie civile.
Citeşte şi Un sportiv uriaş recunoaşte că este HOMOSEXUAL. A făcut anunţul pe Instagram
În această perioadă de decădere a Romei, ajunge împărat un copil de 13 ani, care va şoca întreaga societate romană, obişnuită de altfel cu excesele şi crimele unor împăraţi precum Tiberius sau Nero. Se numea Heliogabalus şi a fost singurul împărat roman care a ajuns să se prostitueze în bordeluri şi să se căsătorească oficial cu un alt bărbat. Istoria l-a consemnat ca unul dintre cei mai depravaţi lideri ai Imperiului Roman.
Puştiul pus pe tronul Romei de două femei
Heliogabalus se numea de fapt Marcus Aurelius Antoninus şi s-a născut în anul 203 d Hr. A fost fiul lui Sextus Varius Marcellus şi al Iuliei Soaemias Bassiana. Provenea dintr-o familie romană ilustră, cea a Severilor, prin intermediul mamei sale. Tatăl său, Sextus Varius Marcellus, era născut în Siria, în oraşul Apamea. Ultima funcţie îndeplinită a fost aceea de guvernator al Numidiei. De cealaltă parte, Iulia Bassiana a fost verişoara împăratului Caracalla. Mama sa, Iulia Maesa, bunica lui Heliogabal, era la rândul său văduva consului Julius Avitus şi cumnata împăratului Septimius Severus. Heliogabal a crescut în Siria. De altfel, acolo va fi exilată şi familia sa după uciderea lui Caracalla de uzurpatorul Macrinus. Acesta din urmă îi exilează la Emesa, domeniul sirian al familiei lui Sextus Varius Marcelus. Bunica lui Heliogabalus, Julia Maesa, de cum ajunge în Siria începe să comploteze împotriva lui Macrinus.
Tatăl lui Heliogabalus moare, iar tânărul, pe atunci în vârstă de 13 ani, este propus ca împărat. Bunica şi mama sa pun la cale un plan de îndepărtarea a lui Macrinus de pe tronul Imperiului Roman. Le va ajuta tuturele lui Heliogabalus, numit Ganis. Mama tânărului Heliogabalus anunţă public că acesta ar fi fost fiul nelegitim al împăratului Caracalla şi moştenitorul legal al tronului imperial. Mai mult decât atât, Iulia Maesa a cumpărat loialitatea Legiunii a III. Comandantul legiunii, Valerius Comazon, a jurat împreună cu soldaţii săi credinţă, lui Heliogabablus, un adolescent, şi l-au proclamat împărat. Macrinus află şi îşi trimite prefectul pretoriului, pe Ulpius Iulianus, împreună cu o legiune pentru a înăbuşi revolta şi pentru a-l ucide pe Heliogabalus.
Ajunşi în Siria, soldaţii prefectului pretorian îl trădează pe Macrinus şi, cumpăraţi de Iulia Maesa, trec şi ei în tabăra lui Heliogabalus. În cele din urmă se dă şi bătălia decisivă între trupele lui Heliogabalus şi Macrinus. Acesta din urmă, părăsit de trupe, este înfrânt în bătălia de la Antiohia din anul 218 d Hr. Macrinus fuge în Italia şi mai apoi încearcă să-şi piardă urma, dar este prins în Cappadocia şi ucis. Fiul său îi va împărătşi soarta. Deşi iniţial Heliogabalus a fost declarat ilegitim şi nu a fost recunoscut de Senat, după victoria asupra lui Macrinus, senatorii romani vor fi nevoiţi să-l accepte. Şi asta în condiţiile în care Haliogabalus a declarat amnistie asupra senatorilor, dar şi a susţinătorilor lui Macrinus. Bunica şi mama lui Heliogabalus au devenit augustae, iar Caracalla şi soţia sa au fost zeificaţi. Comandantul legiunii a III a, Valerius Comazon, a fost recompensat şi a devenit comandantul gărzii pretoriene.
Continuarea articolului pe adevarul.ro.