Satul inedit a devenit faimos în toată lumea pentru legenda care îl înconjoară şi pentru onestitatea locuitorilor. Astfel, până şi toalete publice din piaţa centrală a satului sunt tot fără uşi, însă, recent, autorităţile locale au pus draperii, potrivit Oditty.
„Ar fi împotriva credinţei noastre„, a explicat Parmeshwar Mane, purtătorul de cuvânt al satului.
Citeşte şi Povestea unui haiduc şi legenda comorii ascunse într-o peşteră din Dâmboviţa
Chiar şi aşa, există localnici care pun noaptea un grilaj în locul unde ar trebui să fie uşa pentru a preveni intrarea câinilor sau a animalelor sălbatice. Locuitorii au însă o problemă, aceea că musafirii nu pot ciocăni să îşi anunţe prezenţa. Astfel, fiecare trebuie să strige când a ajuns în faţa casei, ca să fie primit înăuntru.
Legenda care le dă încredere oamenilor este veche de sute de ani. Ea spune că unul dintre localnici a găsit la un moment dat o bucată de metal și o lespede de piatră care au apărut pe marginea unui râu, după o inundaţie. Când a lovit-o cu un băţ, a început să curgă sânge. Noaptea, zeitatea i s-a arătat în vis şi i-a spus că trebuie să facă un templu. Dacă va reuşi acest lucru, ea îi va proteja şi nimeni nu va mai trebui să se apere de nimic. Astfel, localnicii cred în Saturn, o zeitate locală Shani, care le dă putearea să se simtă în siguranţă fără uşi sau alte măsuri de precauţie. În cazul în care nu se repectă regulile, cei care fac păcate ajung să aibă şapte ani de ghinion.
Nimeni nu fură în acest sat şi nici nu are un comportament necuviincios, acesta fiind şi motivul pentru care multor nou-veniţi le este greu să se adapteze la astfel de reguli.
În Shani Shingnapur trăiesc peste 5.000 de locuitori, iar lipsa uşilor din toate clădirile l-a făcut subiectul unui film în anii 1990. De asemenea, este un loc al pelerinilor din toată India, turismul devenind o sursă importantă de venit datorită celor peste 40.000 de vizitatori care se înregistrează în fiecare an. În ciuda reputaţiei sale de sat unde nu se fură, se pare că în 2010 un turist s-a plâns că i s-ar fi furat 567 de dolari din maşină, însă autorităţile locale au susţinut că furtul ar fi avut loc în afara satului, nu între graniţele acestuia. De asemenea, alte furturi mărunte au mai fost raportate în ultimii ani, pornind de la maşini, bijuterii sau chiar din buzunare, motiv pentru care unii localnici au început să îşi instaleze uşi, chiar dacă gestul este considerat o adevărată blasfemie.
Citeşte şi Legendara „Piatră a Soarelui”, folosită de vikingi pentru orientare, este reală
De asemenea, există şi specialişti care cred că rata redusă a infracţionalităţii din sat nu are legătură cu credinţa localnicilor, ci cu faptul că localitatea este izolată. Mai mult, unii spun că sătenii au găsit o metodă inedită de atragere a turiştilor prin promovarea acestui mit al „satului fără uşi”, deoarece economia zonei se învârte în jurul unui templu şi a unei legende, chiar dacă mulţi localnici chiar au o credinţă puternică şi trăiesc conform normelor vechi de sute de ani.
„Multe furturi, de fapt, nu sunt raportate, la presiunea sătenilor care vor să îşi păstreze imaginea satului nepătată„, a adăugat un poliţist local.