Statistic, este cel mai înstărit preot din România, scrie reporteris.ro. Ciprian Otea, 42 de ani, deține grupul de firme Misavan, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 10 milioane de euro. Producție și comerț al produselor de curățenie este principalul domeniu de activitate. „Una este pasiune, cealaltă e necesitate”, a spus Otea despre cele două calități ale sale, cea de preot și cea de om de afaceri.
Citeşte şi INCREDIBIL! Cum a pozat LAURETTE în timp ce soţul ei este în închisoare FOTO
Acesta tocmai și-a relocat firma de la Miroslava la Voinești la capătul unei investiții de 1 milion de euro. Otea mai are și un al doilea business: s-a asociat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) în firma Făclia Mold și vinde candele și lumânări. „Nu m-am folosit de biserică pentru a avea succes în afaceri”, a refuzat preotul o asociere între cele două calități.
Detergenți, rețetă proprie
Originar din județul Neamț, Ciprian Otea a venit la Iași în 1996 pentru a urma cursurile Facultății de Teologie. Și-a deschis firma în vacanța de după primul an de studii. „Nu prea mă descurcam cu banii. N-am reușit să mă angajez pentru că aveam cursuri la zi, așa că am decis să fac o firmă”, a explicat Otea.
Lua marfă dintr-o parte, îi punea adaos și o vindea în altă parte. Comerț, într-un singur cuvânt. Când a terminat facultatea, avea 4-5 salariați. Și a dus-o așa alți 8-9 ani, doar cu comerțul. „Criza din 2009, ne-a obligat să regândim afacerea. Primele activități de producție le-am început în 2011. Acum, suntem singura firmă din România care are rețete proprii ale detergenților, dar și infrastructură proprie de vânzare”, a precizat preotul.
În paralel, după terminatea facultății, a început să și slujească. Însă doar ca preot onorific. „Nu am parohie, n-am fost niciodată salariat. Pot sluji doar duminica și de sărbători”, a afirmat Otea. Acum slujește la Catedrala Mitropolitană.
Sediu de 1 milion de euro
Atât în zona de business cât și în cea bisericească, evoluția lui Ciprian Otea a fost liniară, în sus și constantă. Astfel, de la 4-5 angajați în 2000 a ajuns acum la peste 200.
În 2016, cifra de afaceri a Misavan Trading a fost de peste 44,5 milioane de lei (echivalentul a 10 milioane de euro), cu un profit net de 660.000 lei. „După ce iei primele credite, e greu să te mai oprești. Trebuie să continui, te gândești și la angajați”, a spus acesta.
Toată dezvoltarea firmei, de la bun început și până acum, s-a făcut cu resurse proprii și cu credite bancare. De curând, și-a relocat business-ul la Voinești, la vreo 15 kilometri de Iași. „Spațiul din Miroslava nu mai corespundea. Am venit la Voinești, chiar dacă e mai departe, pentru că aici ne-am permis să cumpărăm terenul de care aveam nevoie”, a declarat preotul.
Noul sediu, în care s-au mutat recent, are o suprafață construită de 1.500 mp și a costat 1 milion de euro. Sunt și platforme betonate și parcări care ocupă 30% din suprafața totală de teren de două hectare.
A mărit salariile brute
Cu modificările Codului Fiscal, părintele s-a supus fără să comenteze. „Am luat act de ele și am mărit salariile brute, astfel încât angajații noștri să primească aceeași sumă în mână”.
În firmă, activitățile de top management sunt împărțite: el conduce zona de IT și de investiții, soția sa, Mihaela, asociată în firmă, răspunde de sectorul de Resurse Umane, în timp ce director operațional este un coleg de cursă lungă.
„Am început afacerea acum 20 de ani pe baze sănătoase, morale. Tocmai de aceea avem profituri mici. Am pus firicel lângă firicel de nisip”, a spus Otea. Firma comercializează produse de curățenie de producție proprie, însă a continuat și activitatea de import și revânzare.
Furnizor al MMB
Misavan este și unul dintre furnizorii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. „Avem 5.000 de clienți în toată țara, Mitropolia este unul dintre ei, dar nu reprezintă nici 0,5% din cifra de afaceri anuală. E vorba despre contracte ocazionale”, a declarat Ciprian Otea. Reprezentanții MMB au confirmat că fac cumpărături de la preotul-patron. „Misavan este doar unul dintre furnizorii de produse de curățenie ai Centrului Eparhial. Există un departament de achiziție în cadrul Sectorului economic care analizează ofertele de pe piață și decide de unde se cumpără cele necesare, funcție de factori precum preț, calitate sau termen de plată. Misavan nu este furnizor unic sau exclusiv, cumpărăm și de la alte firme precum Metro, Selgros etc.”, a explicat pr. Constantin Sturzu, responsabil al sectorului de Comunicare și Relații Publice al MMB.
Pe din două cu Mitropolia
Al doilea său business a fost creat în 2009, Făclia Mold. Aici, Ciprian Otea deține 50% din acțiuni, iar MMB diferența. „Importăm candele și lumânări și eu mă ocup de revânzarea lor. Însă acest lucru nu se întâmplă nici în biserici, nici în magazinele Mitropoliei, ci în cele private. Tipul de candele pe care le vindem nu se fabrică în România, sunt din materiale speciale, rezistente la temperaturi mari. Avem un tratament identic cu orice firmă de pe piață. Noi reprezentăm sub 1% din piața candelelor”, a precizat preotul.
A adăugat că acest tip de afacere nu e nici concurență neloială și nici monopol: „Niciodată nu am folosit numele Mitropoliei ca argument de vânzare. A fost dorința mea expresă de a nu vinde niciodată aceste produse în biserici”.
Vând candele de 1 milion de lei/an
Reprezentanții MMB au spus că asocierea cu preotul Otea este singura de acest tip, cu o persoană fizică. „Arhiepiscopia Iașilor are nevoie de resurse financiare pentru a susține activitatea filantropică și misionară, resurse pe care le obține inclusiv din diferite activități economice. Am ales această asociere din alte variante posibile pentru că vânzarea de lumânări (candele) este o activitate mai apropiată de specificul bisericesc. Părintele Ciprian Otea activa în domeniul comercial încă înainte de a fi preot. Expertiza sa în domeniu și faptul că este o persoană care slujește în Biserică sunt suficiente argumente pentru a-l învesti cu încrederea unei astfel de asocieri”, a specificat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.
În 2016, Făclia Mold a avut o cifră de afaceri netă de aproape 1 milion de lei, înregistrând un profit curat de aproape 140.000 de lei. Firma figurează cu zero angajați, preotul Otea afirmând că se ocupă singur de vânzarea candelelor importate.