Trovanții, forme sferice de nisip, au apărut pe pământ după o activitate seismică puternică. De fapt, cutremurele care au format aceste roci ciudate ar fi avut loc acum 6 milioane de ani. Trovanții cresc atunci când vin în contact cu apa. Pietre mici de șase până la opt milimetri ajung să măsoare până la zece metri. Unele dintre ele chiar se deplasează singure.
Tăiaţi în secţiune, trovanții au inele sferice și elipsoidale, similare cu cele ale trunchiurilor de copaci.
Se presupune că trovanții constau într-un miez de piatră, cu un înveliș exterior de nisip. După o ploaie torențială, pietre mai mici se formează pe cele mai mari, motiv pentru care sunt numite pietre în creștere, potrivit OddityCenter.
Citeşte şi Fenomen ciudat în SUA: Un cerc uriaş a apărut de nicăieri lângă o fermă VIDEO
Există mai multe teorii, unele științifice, și unele fantastice, care explică originea și comportamentul ciudat al trovanților. Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de fenomen. Ei cred că pietrele au un conținut ridicat de minerale. Atunci când suprafața devine umedă, mineralele încep să se răspândească, şi creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl face pe acesta să se extindă. Acest lucru face ca pietrele să „crească”.
Aceasta este doar o teorie, pentru că nu există experimente concludente sau studii de cercetare bine documentate despre aceste pietre miraculoase. Pentru moment, ele rămân o atracție turistică populară în România. „Muzeul Trovantilor” a fost inaugurat în 2004 și este acum protejat de UNESCO.