UPDATE 12.00 Premierul Moldovei, Pavel Filip, se întâlneşte cu Klaus Iohannis.
UPDATE 10.00 Premierul Moldovei, Pavel Filip, a fost primit, la Palatul Victoria, de premierul Dacian Cioloş.
Potrivit programului premierului Dacian Cioloş dat publicităţii de către Executiv, cei doi prim-miniştri se vor întâlni la ora 10.00. Două ore mai târziu preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe oficialul moldovean la Palatul Cotroceni.
Partea română nu a oferit detalii despre agenda convorbirilor, aceasta fiind anunţată însă de Guvernul de la Chişinău.
„Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”, a anunţat, sâmbătă seara, Biroul de presă al Guvernului Republicii Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.
Parlamentul moldovean a aprobat miercurea trecută Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.
Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la manifestaţii în centrul Chişinăului, contestând Guvernul Pavel Filip şi cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.