Potrivit unui un comunicat emis de președinția mexicană, întâlnirea s-a desfășurat la Palatul Național din capitala Ciudad de Mexico, sediul executivului, și a avut ca obiectiv „reafirmarea angajamentului guvernelor Mexicului și României pentru consolidarea legăturilor de prietenie, a dialogului politic, schimburilor economice și cooperării în beneficiul societăților mexicană și română”, informează Agerpres.
Președintele mexican i-a transmis premierului român deplina disponibilitate a Executivului de la Ciudad de Mexico pentru aniversarea a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Mexic. De asemenea, șeful statului mexican a lăudat acțiunile întreprinse de ambasadele celor două țări pentru a marca acest eveniment, care „evidențiază bogăția culturală a celor două națiuni și stimulează dezvoltarea legăturilor dintre ele”.
La rândul său, premierul Ponta a propus începerea negocierilor pentru actualizarea cadrului juridic bilateral și aprofundarea relației strategice dintre cele două țări. El a asigurat că vizita sa în Mexic va contribui la inițierea unei etape mai active în relațiile bilaterale, transmițând totodată aprecierea sa președintelui mexican și executivului de la Ciudad de Mexico pentru reformele impulsionate de executivul federal.
„Cei doi responsabili s-au angajat să intensifice analiza și schimbul de informații cu privire la acordurile bilaterale aflate încă în faza de negociere, respectiv acordul privind turismul și cel de extrădare, și au apreciat dinamismul cooperării între cele două țări, mai ales în domeniile educației și culturii„, se mai menționează în comunicatul președinției mexicane. De asemenea, președintele mexican și premierul român au evidențiat creșterea schimburilor comerciale, abordând și existența unor oportunități precum comerțul în sectoarele auto, energetic și în tehnologia informației.
Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă. Open Government Partnership (OGP) — Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă — este o inițiativă multilaterală lansată la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU, de Statele Unite și alte șapte state (Marea Britanie, Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud), ce urmărește creșterea transparenței guvernamentale, folosirea noilor tehnologii și a datelor deschise pentru implicarea cetățenilor în luarea deciziilor.
Guvernul României s-a alăturat inițiativei Open Government Partnership (OGP) în anul 2011, afirmând angajamentul țării noastre de a promova politicile bunei guvernări, proceduri deschise, responsabilitate și eficiență, transparență decizională în activitatea de guvernare, încurajarea participării civice la viața publică și folosirea noilor tehnologii în administrație.
Ca o recunoaștere a meritelor sale, România a fost aleasă în Comitetul Director al OGP în iulie 2015, pe baza votului celor 65 de state membre.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta, în Mexic: „Oamenii ne acordă încredere dacă dovedim că nu avem nimic de ascuns”