„Câteva firme de avocatură din București, care, prevalându-se de prevederea legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au înființate și funcționează câteva mii de firme care, de regulă, sunt activate și introduse în lanțuri de tranzacționare tip fantomă. Pe o mare parte din aceste firme, prin controalele operative, le distrugem în activitatea curentă, dar este absolut necesar să nu mai permitem pătrunderea în lanțurile de tranzacționare prin atribuirea codului de înregistrare în scop de TVA și a altor astfel de firme„, a explicat, miercuri, Diaconu, la Europa FM.
El a precizat că societățile sunt înregistrate pe numele unor persoane care nu au capacitatea de a conduce o firmă.
„Sunt foarte multe firme care aparțin fie persoanelor cu handicap, fie celor care nu au capacitatea de a derula o activitate economică, dar în spatele cărora stau grupări organizate, grupări de infractori în stare pură și care au speculat slăbiciunea organului fiscal tocmai în atribuirea acestui cod de înregistrare de TVA„, a adăugat Gelu Diaconu.
Președintele ANAF a vorbit și despre stadiul în care se află recuperarea prejudiciilor rezultate din dosare penale, dar și despre măsurile avute în vedere pentru îmbunătățirea situației.
„Am înființat o structură dedicată. Se numește Direcția Executări Silite Cazuri Speciale, cu corespondent la nivelul fiecărei direcții regionale. Am dotat-o cu logistica necesară și va prelua întreaga cazuistică. Concomitent, ne-am construit o aplicație în care am încărcat toate aceste hotărâri de pus în executare, cu stadiul la care se află executarea fiecăreia dintre aceste hotărâri judecătorești„, a explicat Diaconu.