O procesiune formată din zeci de judecători ai Curţi Supreme îmbrăcaţi în toga oficială urma să o însoţească miercuri dimineaţa pe preşedinta lor, în cadrul unui protest fără precedent împotriva reformei instituţiei lor, reformă neagreată de Bruxelles, informează AFP.
Magistrata Malgorzata Gersdorf şi-a exprimat marţi deschis opoziţia faţă de puterea politică, refuzând să se pensioneze – aşa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).
Conflictul între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme, dintre care 27 riscă de asemenea să fie pensionaţi din oficiu, şi puterea politică se înscrie într-un diferend mai vast între Varşovia şi Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficienţe mai mari a justiţiei, potrivit Agerpres
Aceste reforme sunt percepute de adversarii lor ca încălcând principiul separării puterilor, în beneficiul puterii politice.
Judecătoarea poloneză Malgorzata Gersdorf a putut fi văzută miercuri cum intra în clădirea Curţii Supreme din Varşovia, ignorând astfel noua lege care o forţează să se pensioneze din postul său de preşedintă a curţii.
„Prezenţa mea aici nu este despre politică, sunt aici pentru a proteja statul de drept”, a declarat ea la intrarea în sediul Curţii, înconjurată de susţinători şi politicieni ai opoziţiei.
Gersdorf a declarat că legea este neconstituţională şi că nu poate fi implementată. Criticii susţin că face parte dintr-un efort mai larg de a controla sistemul judiciar, potrivit Agerpres.
Noua lege – promulgată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda – pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii Supreme.
UE a criticat dur noua legislaţie, iar Comisia Europeană a trimis Polonia la Curtea Europeană de Justiţie. „Retragerea forţată a acestor judecători ar însemna o încălcare ireversibilă a statului de drept”, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.