Preşedintele polonez a respins o decizie a Tribunalului constituţional

Criza constituțională în Polonia s-a agravat joi seara, când președintele Andrzej Duda a respins o decizie a Tribunalului constituțional care îi reproșa că s-a abătut de la legea fundamentală, relatează AFP.
Iulian Tudor
04 dec. 2015, 06:37
Preşedintele polonez a respins o decizie a Tribunalului constituţional

Într-un mesaj televizat adresat națiunii, șeful statului și-a menținut poziția și și-a justificat decizia de a primi jurământul a cinci judecători aleși de partidul Dreptate și Justiție (PiS) prin voința de a ‘pune capăt certurilor inutile care subminează cele mai importante instituții ale statului’, potrivit Agerpres.

Președintele Duda nu a făcut nicio referire la decizia Tribunalului constituțional care tocmai îi amintise obligația sa constituțională de a primi ‘în cel mai scurt termen’ jurământul altor trei judecători aleși de parlamentul precedent, ceea ce el refuzase să facă.

În schimb, șeful statului a anunțat lansarea lucrărilor vizând ‘noi principii pentru alegerea judecătorilor și pentru funcționarea Tribunalului constituțional’, invitând opoziția și experții în drept constituțional să participle la ele.

Mai mulți juriști eminenți, între care și profesorul Jan Zimmermann, fostul îndrumător al lui Andrzej Duda pentru teza de doctorat în drept la Cracovia, i-au reproșat că a ‘încălcat Constituția în mai multe rânduri’.

Criza se declanșase pe fondul rivalității între PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, și Platforma civică (PO), de orientare centristă și aflată în opoziție, care se acuză reciproc că vor să introducă în Tribunal judecători care să le fie favorabili.

Unii responsabili ai PiS, precum deputatul Stanislaw Piotrowicz, au reproșat PO că ‘vrea să-și adjudece controlul asupra Tribunalului constituțional pentru a bloca reformele pregătite de PiS’.

În urmă cu 10 ani, în timp ce partidul condus de Jaroslaw Kaczynski se afla la putere, Tribunalul blocase efectiv unele dintre inițiativele acestuia, între care și o vastă ‘verificare’ a numeroși responsabili, conducători de întreprinderi și jurnaliști, suspectați că au colaborat cu regimul comunist.

Potrivit opoziției centriste și a numeroși comentatori, PiS — majoritar în parlament — desfășoar o ofensivă fără a respecta Constituția pentru a controla toate funcțiile esențiale ale statului și a guverna fără obstacole.

Dar criza actuală a fost declanșată într-adevăr de PO, a confirmat implicit Tribunalul constituțional joi. El a judecat ca fiind neconstituțională o parte dintr-o lege emisă în luna iunie, care permisese liberalilor centriști să aleagă în avans doi judecători al căror mandat urma să înceapă abia după alegerile legislative din 25 octombrie. Unii politologi, precum și membri ai PiS, consideră că aceasta a fost o manevră lansată după victoria electorală a președintelui Duda pentru a crea obstacole în calea viitorului guvern PiS.

Cazul este departe de a fi închis pentru că constituționalitatea unei alte legi care permisese alegerea a cinci judecători promovați de PiS urmează să fie examinată miercurea viitoare de Tribunal. Aleși miercuri seara, ei au depus jurământul în aceeași noapte în fața președintelui Duda.

Ca urmare a acestor două alegeri, Tribunalul are în prezent 20 de membri aleși, între care doi contestați ca ‘neconstituționali’, în timp ce — potrivit Constituției — el trebuie să aibă doar 15.

Citeşte şi

DailyBusiness
România, foarte aproape de Schengen. Predoiu: „Va fi o decizie politică!”
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Peștera din România, puțin cunoscută, în care se țin concerte de muzică clasică. Aici are loc un fenomen foarte rar
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. Cine e obligat să facă iar ore la școala de șoferi
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
De la 1 octombrie, ratele cresc iar! Românii vor scoate din nou bani de la saltea
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Plata pensiilor pe luna octombrie. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
BEC clarifică: Klaus Iohannis nu poate candida ca independent pe listele PNL
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi