UPDATE. Ali Sonboly, tânărul germano-iranian de 18 ani care a ucis vineri seară nouă persoane într-un centru comercial din Munchen, s-a sinucis cu un glonț în cap în fața polițiștilor, au informat, sâmbătă, surse din forțele de securitate din capitala Bavariei.
Sursa foto: dailymail.co.uk
Către orele 18:30 GMT, o patrulă de poliție a dat de urma presupusului atacator care, fiind abordat de către agenți, și-a scos pistolul, a țintit către cap și a tras, a anunțat poliția într-un comunicat. Când s-a întâmplat acest lucru, atacatorul se afla la oarecare distanță de centrul comercial, unde deschisese focul cu circa două ore și jumătate mai înainte.
Agenți în civil trăseseră anterior în direcția tânărului, în parcarea centrului comercial, însă acesta a scăpat nevătămat și a reușit să fugă.
Prezentându-se drept „Selina Akim”, o adolescentă, Ali Sonboly a postat mesaje pe un fals cont de Facebook prin care a încercat să ademenească victime tinere cu promisiuni mincinoase că le oferă mâncare, cu doar câteva ore înainte să comită sângerosul atac.
Un adolescent de origine română s-ar număra printre persoanele ucise în atacul armat din Munchen, afirmă un tânăr citat de cotidianul britanic The Telegraph, dar informaţia nu poate fi confirmată deocamdată din alte surse, fiind verificată de autorităţi. MAE precizează că, până la acest moment, nu deţine informaţii care să confirme prezenţa vreunui cetăţean român printre victime.
Citeşte şi: ÎMPUŞCĂTURI la un mall din Munchen. LISTA cu persoanele UCISE
–––––––––––––––––––––––––––––
Tânărul care a împușcat mortal vineri seară nouă persoane, după care s-a sinucis lângă un centru comercial din Munchen, spune într-un video înregistrat cu telefonul mobil că a fost spitalizat pentru probleme psihice. Poliția a anunțat că încearcă să verifice înregistrarea video care a fost difuzată la postul NTV, transmite Agerpres.
„Am fost spitalizat pentru probleme psihice. Sunt german. M-am născut în Germania„, a declarat, printre altele, tânărul într-un video filmat de un localnic.
David Ali Sonboly, un tânăr germano-iranian în vârstă de 18 ani, presupusul autor al atacului, este descris vecinii săi drept serviabil, rezervat și fan al jocurilor video de război.
Sonboly trăia împreună cu familia într-un imobil de locuințe sociale modern și discret, în inima unui cartier (Maxvorstadt) mai degrabă prosper din capitala Bavariei, nu departe de centrul orașului.
„Nu l-am văzut niciodată furios, n-am auzit să fi avut vreodată probleme cu poliția sau cu vecinii”, povestește o femeie de origine macedoneană care locuiește în clădire. Autorul atacului locuia cu părinții și cu fratele mai mic într-un apartament cu trei camere și frecventa școala din cartier, spune femeia. „Era foarte amabil, serviabil. Râdea ca orice om normal (…) Ceva s-a întâmplat în creierul lui”, adaugă ea.
Părinții tânărului sunt amândoi de origine iraniană, tatăl este șofer de taxi, iar mama, angajată la lanțul de magazine Karstadt.
„Îmi pare sincer rău pentru familie, chiar și pentru băiat (…) Oamenii spun că (a comis atacul) pentru că este musulman, însă asta nu are nimic de-a face cu religia musulmană”, spune femeia. O altă vecină confirmă: familia nu era „deosebit de religioasă”.
Pentru Sedik Ali, un afgan în vârstă de 29 de ani, atacatorul lăsa mereu impresia unui tânăr singur, care păstra distanța față de alții. „Este straniu, dar nu vorbea niciodată cu noi”, spune Ali, care își amintește în schimb că acesta juca adesea fotbal cu fratele său mai mic într-un parc din cartier.
Mulți și-l amintesc împărțind ziare gratuite, pe care le transporta cu un cărucior. „Le-am găsit odată într-un coș de gunoi și i-am spus ‘nu le arunca, trebuie să le distribui!’, își amintește Stephan, barman la cafenea de la parterul imobilului. Și acesta spune că „totul în limbajul său corporal era sinonim cu ‘nu vreau să stau de vorbă cu voi'”. „Nu era la fel ca băieții de vârsta lui, în pas cu moda, plin de energie, cu tunsori la modă. Părea mai calm. Era un băiat timid”, adaugă Stephan.
Totodată, poliția germană a informat că cercetează un cont de Facebook prin intermediul căruia atacatorul din Munchen ar fi putut invita mai mulți cunoscuți să vină la restaurantul de tip fast food în care și-a început atacul.
De altfel, poliția a anunțat că tânărul germano-iranian în vârstă de 18 ani ar fi primit tratament psihiatric și că cel mai probabil a acționat singur și nu are legături cu gruparea teroristă Stat Islamic. În rucsacul găsit asupra lui, poliția a descoperit 300 de gloanțe.
După o percheziție în camera tânărului a fost exclusă legătura islamistă, a declarat șeful poliției din Munchen, Hubertus Andrae. „Pe baza căutărilor, nu există niciun fel de indicii că ar exista o legătură cu Stat Islamic” sau cu chestiunea refugiaților, a spus Andrae într-o conferință de presă. El a adăugat că anchetatorii nu au niciun motiv să creadă că tânărul a avut complici și că acesta s-a născut și a crescut în apropiere de Munchen și a primit tratament psihiatric.
În schimb, există ‘o legătură evidentă’ între atacul comis vineri de tânărul germano-iranian de 18 ani în orașul Munchen și ucigașul norvegian Anders Behring Breivik, a anunțat poliția germană. Vineri, Norvegia a marcat cinci ani de la atacul comis de Breivik, soldat cu 77 de morți. La locuința atacatorului au fost găsite tăieturi din ziare despre operațiuni ale poliției și o carte intitulată „Amok, de ce omoară tinerii”, scrie EFE.
Presa locală a mai scris că tânărul avea probleme la școală și era pasionat de jocurile video violente. Totodată, potrivit aceleiași surse, tânărul îl diviniza pe Tim Kretschmer, un adolescent de 17 ani care, în 2009, a pătruns înarmat în fostul său liceu din localitatea Winnenden (sud-vestul Germaniei) și a deschis focul, ucigând 15 persoane, după care s-a sinucis.
CITEŞTE ŞI: Atac terorist Munchen, MAE: Printre victime nu se află cetăţeni români