Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

În ultimii ani, atât în perioada de boom a pieței, cât și pe parcursul perioadei de recesiune, apartamentele vechi au fost, de departe, "vedetele" tranzacțiilor cu locuințe. Piața se pregătește însă de o schimbare de paradigmă – aceasta a fost concluzia Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizat de Imobiliare.ro.
Iulian Tudor
31 oct. 2016, 09:50
Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

Potrivit datelor Imobiliare.ro, ponderea în creștere a segmentului rezidențial nou reiese în mod limpede dintr-o analiză comparativă a ofertei și cererii existente pe piața apartamentelor. Astfel, la nivelul anului 2016, în categoria locuințelor nou-construite se încadrează 59% dintre anunțurile cu prețuri mai mici de 40.000 de euro, 46% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 41% dintre proprietățile de la 60.000 la 80.000 de euro, 55% dintre cele de la 80.000 la 100.000 de euro și 69% dintre unitățile locative listate de la 100.000 de euro în sus.

Citeşte şi Cele mai mari 3 bănci de la noi au 3.000 de apartamente şi case la vânzare

Această structură indică o schimbare radicală față de anul 2012, când noi erau 24% dintre apartamentele de până la 40.000 de euro, 19% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 17% dintre locuințele cu prețuri de la 60.000 la 80.000 de euro, 25% dintre cele care se încadrau între 80.000 și 100.000 de euro și 46% dintre ofertele de 100.000 de euro și peste.

Creșterea popularității apartamentelor noi este evidentă din perspectiva cererii. Acest tip de locuințe sunt căutate de 57% dintre potențialii cumpărători cu bugete mai mici de 40.000 de euro, de 42% dintre cei dispuși să plătească între 40.000 și 60.000 de euro, de 39% dintre clienții cu 60.000-80.000 de euro, de 52% dintre cei cu 80.000-100.000 de euro și de 64% dintre cei cu bugete de 100.000 de euro și peste.

Spre comparație, în anul 2012, ansamblurile rezidențiale noi erau căutate de 30% dintre clienții dispuși să plătească până la 40.000 de euro, de 24% dintre cei cu un buget de 40.000-60.000 de euro, de 20% dintre aceia care și-ar fi permis o casă de 60.000-80.000 de euro, de 32% dintre cumpărătorii care s-ar fi încadrat în intervalul 80.000-100.000 de euro și de 48% dintre cei care aveau 100.000 de euro sau mai mult pentru achiziția unui apartament.

Concurența directă între nou și vechi – până când?

În ciuda creșterii ofertei, dar și a cererii pentru locuințe noi, piața rezidențială autohtonă face încă obiectul unei anomalii, reprezentată de diferența foarte mică de preț între segmentul rezidențial nou și cel vechi. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la finele lunii septembrie, suma medie solicitată pentru un apartament vechi la nivel național era de 1.062 de euro pe metru pătrat, față de 1.201 de euro pe metru pătrat util, la cât ajungea o unitate locativă nou-construită. Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță Premier Estate Management, consideră însă că această anomalie se va regla în perioada următoare, atât prin ieftinirea locuințelor vechi, cât și prin majorarea, în timp, a prețurilor solicitate pentru cele noi.

În opinia sa, o schimbare importantă în piață o să fie reprezentată, în anii următori, de apariția proiectelor pentru clasa medie și pentru cei cu venituri medii spre superioare. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, rezidențialul nou autohton a fost împărțit, în esență, între proiecte low-cost – încadrabile în programul Prima Casă și concurând direct cu blocurile vechi – și ansambluri rezidențiale de lux, accesibile unui număr limitat de potențiali cumpărători.

Crește cererea pentru apartamente mai scumpe

O intensificare a interesului pentru locuințe mai scumpe de Prima Casă se simte deja. Potrivit reprezentantei Premier Estate, în această toamnă (în lunile septembrie și octombrie) a avut loc o creștere sensibilă a cererii pentru apartamente de peste 100.000 de euro – fapt concretizat și în tranzacții. Acest lucru indică o revenire clară a apetitului pentru achiziții, inclusiv pe acest palier mai ridicat de preț. „Ne uităm la o piață dispusă să investească mai mult pentru un confort sporit”, punctează aceasta.

Citeşte şi Apartamentele vechi, mai scumpe decât cele noi în Bucureşti, dar mai ieftine în provincie

În acest context, Elena Butucea, reprezentând ansamblul rezidențial City Point, din nordul Capitalei, este de părere că dezvoltatorii de locuințe noi nu ar trebui să se bazeze pe programul Prima Casă – concentrându-se astfel pe construcția de ansambluri rezidențiale „de masă”. Asta pentru că așteptările potențialilor cumpărători au crescut, aceștia punând tot mai mult accent pe calitate și pe acele detalii care fac diferența.

În ceea ce privește perspectivele de viitor ale pieței rezidențiale noi, participanții la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) se arată optimiști, chiar după recentele provocări din domeniul creditării. „Efectele dării în plată au trecut și ne așteptăm ca și băncile să revină la avansuri mai convenabile”, subliniază Andreea Comșa. „Piața imobiliară se dezvoltă în contextul mai larg al economiei țării. Sunt semne că piața crește, la fel ca și ponderea locuințelor noi în fondul locativ. Cred că, în condiții normale de piață, lucrurile vor merge mai bine”, conchide Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia declară stare de urgență federală din cauza scurgerii de țiței în Marea Neagră
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)