Dacă până acum oamenii de știință aju avut păreri împărțite în ceea ce privește speranța de viață a Soarelui, natura morții astrului a fost mereu un subiect controversat, scrie a1.ro. Un studiu realizat recent de cercetătorii britanici arată, însă, că Soarele se va transforma într-o nebuloasă planetară – un glob uriaş şi strălucitor, format din gaze şi praf cosmic, scrie SkyNews.
Citeşte şi Aurora boreală a dat spectacol pe cerul Finlandei VIDEO
Nebuloasele planetare sunt unele dintre cele mai frumoase şi mai bizare structuri celeste observate de astronomi. Unele sunt suficient de strălucitoare pentru a putea fi văzute de la distanţe de milioane de ani-lumină. Dar, pentru a da nestere unei astfel de nebuloase, o stea trebuie să aibă o anumită masă. Or, pana recent, oamenii de ştiinţă au considerat că Soarele era prea „uşor” pentru acest proces. Acum, însă, oamenii de știință au arătat că Soarele are o masă suficient de mare pentru a-şi încheia viaţa într-un „stil glorios”, sub forma unei nebuloase planetare ce va avea un grad ridicat de strălucire.
„Atunci când o stea moare, ea ejectează o masă mare de gaze şi praf – cunoscută sub numele de membrană – în spaţiu. Membrana poate să reprezinte jumătate din masa stelei. Acest fenomen dezveleşte nucleul stelei, care în acel moment din viaţa stelei începe să rămână fără carburant, stingându-se treptat şi, în cele din urmă, murind”, a explicat Albert Zijlstra, profesor la Universitatea Manchester.