„În această dimineaţă am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, după ce, în prealabil, anunţase că va fi întocmită o comisie. Au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să înaintez demisia”, a declarat Patriciu Achimaş Cadariu, potrivit news.ro.
Ministrul demisionar al Sănătăţii a arătat că, pentru siguranţa pacienţilor, a ales să dispună efectuarea unor analize rapide de către personal autorizat, în laboratoare autorizate, astfel încât concluziile să poată duce la luarea măsurilor administrative potrivite „tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme”.
Achimaş-Cadariu a precizat că, în niciun caz, analizele nu puteau fi făcute în laboratoare neautorizate, întrucât acest lucru ar putea costa România în justiţie.
„În mod evident, analizele trebuie făcute, dar cu un plan responsabil, în condiţiile respectării legii”, a spus Cadariu.
În legătură cu acuzaţiile care au fost aduse în spaţiul public, legate de faptul că ministrul ar fi minţit când a prezentat rezultatele testelor de sanitaţie făcute în mai multe spitale pentru produsele Hexi Pharma, Cadariu a precizat că, atunci când a vorbit de cinci la sută nu s-a referit la totalul spitalelor, ci la totalul testelor de sanitaţie, aşa cum a explicat şi într-o conferinţă de presă.
„Faptul că nu am publicat lista spitalelor era în contextul anchetei penale, iar publicarea ei s-a făcut consecutiv discuţiei cu procurorii şi consecutiv unei cereri oficiale pe care am înaintat-o procuraturii, tocmai pentru a putea să vă dăm această listă de spitale. În acelaşi timp, acea listă trebuie intrepretată, deoarece una este atunci când apare un test pozitiv care poate să aibă o implicaţie sau mai multe şi atunci trebui să ne îndreptăm în cercetarea pentru a clarifica cauzele”, a mai spus Cadariu.
Ministrul demisionar a adăugat că, în opinia lui, pacienţii nu trebuie să fie traşi într-un joc în care să li se inducă panică, în condiţiile în care este singurul sistem sanitar la care se pot adresa toţi oamenii, el precizând că sunt unii cetăţeni care nu îşi pot permite să cumpere un bilet de avion şi să plece să se trateze în străinătate.
„Cred că atunci când se impune o intervenţie de urgenţă, pacienţii nu trebuie să stea acasă cu teamă sau neîncredere că se va întâmpla ceva rău şi să sufere urmări ale unor complicaţii ale bolii, poate chiar decesul. Actul medical trebuie să fie făcut corespunzător, în siuguranţă, acest lucru este cel mai important şi tocmai de aceea am procedat în modul în care am procedat”, a declarat Achimaş-Cadariu.
El a mai spus că dezinfectanţii reprezintă doar o parte din problemele sistemului sanitar şi a problemelor infecţiilor nosocomiale.
Cadariu a precizat că, prin planul de intervenţie privind infecţiile nosocomiale, s-a urmărit readucerea încrederii în sistemul sanitar.
„O chestiune care să fie trainică , temeinică se construieşte în timp, cu fundamentare, cu studii care să justifice o anumită atitudine. În programul de infecţii nosocomiale nu am prezentat o listă de cumpărături, am prezentat schimbări legislative care se impun, pregătire de personal care se impune, tocmai pentru că aceste lucruri să poată să capete contur şi sens.”
În final, Achimaş-Cadariu a prezentat câteva dintre realizările din cele şase luni de mandat la Ministerul Sănătăţii.
„Sunt parte a sistemului, vin din sistem şi îmi doresc schimbare. Îmi doresc să reziste eşafodajul pe care l-am construit cu mare greutate într-un context ostil. Vreau să nu anulăm munca marii echipe a sistemului sanitar, cea care poate uneori dezamăgeşte, dar este acolo pentru pacienţii noştri, fiind singurul care, în condiţii sociale, poate să acopere. Suntem responsabili de pacienţii noştri, de integritatea pacienţilor noştri, de integritatea morală a acestei naţiuni. Vă mulţumesc că ne-aţi sesizat problemele”, a încheiat Achimaş-Cadariu.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat, luni, din funcţie, în plin scandal legat de dezinfectaţii diluaţi folosiţi în spitale şi livraţi de Hexi Pharma, premierul Dacian Cioloş anunţând că i-a acceptat demisia.
Premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii.