UPDATE 15:20 Protestul s-a incheiat, şoferii ramasi in Piata Victoriei încep să plece. Circulatia s-a reluat pe toate strazile care traverseaza Piata Victoriei.
UPDATE 15:00 Doi dintre liderii protestatarilor care au fost la negocieri la Guvern au discutat cu vicepremierul Vasile Dâncu si reprezentanti ai ASF.
Luni, reprezentantii transportatorilor merg la Ministerul Transporturilor, iar marti se intalnesc cu vicepresedintele ASF si reprezentanti ai firmelor de asigurari.
„Discuţiile au fost constructive. Marţi avem o discuţie la 11.00 cu ASF-ul. Dansii şi-au însuşit ce am cerut noi: şi RCA-ul, şi să scoatem cartea verde, şi RCA-ul pe o lună, două, trei, de fiecare dată când vrem ceva trebuie să ieşim în stradă să facem miting, aşa se întâmplă în ţara asta. Ni s-a spus că au început anchete la asiguratori şi se va da presei până la sfârşitul anului ce s-a descoperit. Guvernul şi-a dat seama că pe piaţa asigurărilor este o anomalie. Sperăm că în 2-3 săptămâni se vor rezolva, dacă nu, vom fi iar în stradă. În afara de RCA, am obţinut de la domnul Dancu Legea 8/1996 o va studia împreună cu domnul premier şi va lua o hotărâre dacă va da o ordonanţă de urgenţă sau dacă o va modifica în Parlament în următoarea sesiune legislativă. Am discutat să revenim la preţurile RCA din 2014 şi la supraacciza din 2013. Aşteptăm şi dăm un vot de încredere Guvernului„, a declarat unul dintre organizatorii protestului, după negocierile de la Guvern.
„Am avut doar discuţii. Avem promisiuni că de mâine se schimbă ceva referitor la RCA. Sunt dezamăgit pentru că se putea scoate acciza pe loc, însă domnul Dâncu a spus că nu are împuternicire pentru aşa ceva. De RCA a spus că nu este în puterea dânsului pentru că sunt societăţi comerciale. Am cerut să fim asiguraţi în Europa. Fac toate demersurile să obţinem ce dorim. Ni s-a promis că scade RCA-ul. Dacă nu se rezolvă marţi, de la anul vă garantăm că oamenii de aici nu sunt degeaba. La supraacciză nu se poate lua o decizie pentru că a intrat în bugetul care a fost votat de Parlament. Bugetul trebuie rediscutat cu ministrul de Finanţe. Domnul vicepremier ne-a comunicat că are 2 fini care se ocupă de transport şi ştie cu ce se manancă acest lucru„, a declarat un alt transportator care a luat parte la discuţii.
„Reprezentanţii asiguratorilor au căutat scuze, ne-au dat exemple unde sunt cele mai mari asigurări, ne-au dat exemplu Germania, unde sunt cele mai scumpe. Nu avem nici o sansa cu ei. Nu vor ceda niciodată„, a mai spus reprezantantul transportatorilor.
UPDATE 14.45 În Bucureşti se circulă cu dificultate în multe zone.
UPDATE 13:00 Negocierile cu reprezentanții Guvernului s-au încheiat, însă deocamdată nu au fost oferite concluziile. O delegaţie a transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei şi pe Şoseaua Kiseleff a intrat în Palatul Victoria, fiind invitată la discuţii cu vicepremierul Vasile Dâncu, reprezentanţi ai ASF şi ministrul pentru Dialog Social, cărora le va prezenta cererile manifestanţilor de reducere a tarifului RCA.
UPDATE 12.00 „În jur de 4.000 — 5.000 de mașini sunt blocate pe Centură, dar nu li se dă voie să vină. În momentul de față aici avem în jur de 4.000 de mașini„, a declarat Doru Marian Crac, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, reprezentanții Poliției neagă faptul că ar fi mașini blocate pe Centură.
Protestatarii au pancarte pe care scrie „ASF, unde ești?”, „Protest scumpire”, „Service-uri în faliment”, „ASF incompetent”, „Astra și Carpatică — Sida și Ebola”, „Demisia ASF”, „Prima RCA — Plata Mafia”.
UPDATE 11.15 În jur de 3000 de transportatori s-au strâns până acum în centrul Capitalei.
Câteva sute de mașini sunt parcate în Piața Victoriei, iar alte câteva sute sunt pe Bulevardul Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei. Aproape toate străzile din jurul Guvernului sunt blocate.
UPDATE 11.00 Protestatarii au fost chemaţi la negocieri, la ora 11.00, la Guvern. Reprezentanţii transportatorilor se vor întâlni cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, dar şi cu reprezentanţi ai ASF.
UPDATE 10.30 Câteva sute de taxiuri, autobuze şi autocare au umplut Piata Victoriei, iar soferii si reprezentantii transportatorilor protesteaza impotriva conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), pe care o considera vinovata de cresterea valorii politelor RCA.
„Negritoiu nu uita / DNA-ul te va lua!”, „Tiriac si Negritoi, nu ne mai furati si voi!”, „Misu face pisu pe RCA!„, sunt câteva dintre mesajele protestatarilor.
UPDATE 9.10 Din cauza protestului transportatorilor, traficul în Capitală a fost dat peste cap, în urma restricţiilor de circulaţie. Aglomerație mare este și la metrou.
UPDATE 9.00 Maşinile transportatorilor au început sa se stranga in Piata Victoriei, iar unele dintre strazile ce ajung in aceasta intersectie au fost deja inchise.
„Vrem să ne cerem scuze participanţilor la trafic pentru ce întâmplă. Suntem nemulţumiţi de taxa RCA care a crescut şi creşte în continuare enorm de mult şi ne-a sufocat, şi a Legii 8 cu taxa pe autor care este insuportabilă, riscăm să intrăm în faliment„, a declarat Nicolae Truşcă, vicepreşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor.
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că, în urma discuţiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii comisiei de aprobare a adunărilor publice şi mai multe asociaţii ale transportatorilor, au fost renegociate condiţiile de desfăşurare a protestului transportatorilor din Piaţa Victoriei, stabilindu-se că la manifestaţie vor participa maxim 6.000 – 7.000 de autovehicule (faţă de 10.000 cât se solicitase iniţial), participanţii având obligaţia de a se încadra în perimetrul stabilit pentru organizarea manifestaţiei.
Astfel, protestatarii vor putea intra în Piaţa Victoriei până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea b-dul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff, b-dul Ion Mihalache, strada Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de siguranţă de lăţime de 1.5 metri, pe aliniamentul cuprins între intersecţia strada Paris cu b-dul Aviatorilor şi intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara.
„Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, între orele 09.30-15.00, în Piaţa Victoriei. Între orele 05.00 şi 7.00 va avea loc afluirea participanţilor din afara Bucureştiului, iar între orele 07.00-9.30 a celorlalţi participanţi. Protestatarii vor elibera zona între orele 15.00-17.00”, se arată într-un comunicat al PMB.
VEZI AICI RESTRICŢIILE DE CIRCULATIE DIN BUCUREŞTI PE TIMPUL PROTESTULUI
În cadrul întâlnirii de miercuri de la Primăria Capitalei, s-a negociat numărul participanţilor la protestul de joi.
„Blocarea Bucureştiului este nenegociabilă. S-a stabilit o regulă, nu un număr de participanţi. Vor intra în Piaţa Victoriei, prin şoseaua Kiseleff, dar va fi un număr de participanţi care să nu genereze un blocaj. (…) În momentul în care s-a umplut perimetrul alocat protestului, Jandarmeria va interzice accesul restului de participanţi în zonă. (…) În piaţă vor intra atât cât permite spaţiul pentru a nu fi blocat traficul. Asta e decizia finală pentru a autoriza manifestarea„, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.
Iniţial, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a respins cererea mai multor federații ale transportatorilor de a protesta în București, după ce Comisia de avizare a adunărilor publice organizată la nivelul Primăriei Capitalei a apreciat că, în formă de organizare propusă, protestul ar bloca Bucureștiul. Transportatorii nu sunt de acord cu scumpirea poliţelor RCA din 2016.
„Membrii Comisiei municipale de avizare a adunărilor publice nu au putut fi de acord cu cererea sindicatelor și asociațiilor patronale ale transportatorilor deoarece forma de organizare propusă ar fi dus la blocarea efectivă a Bucureștiului. Transportatorii vor să aducă în Piața Victoriei 10.000 de vehicule, care ar aflui spre zona centrală din toate direcțiile, potrivit schemei de organizare propuse„, se arăta într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei.
Obiecțiile Primăriei Capitalei la modul de organizare a protestului de joi sunt legate de numărul autovehiculelor anunțate pentru participare la protest, se mai arată în comunicat.
„Piața Victoriei și Bulevardul Kiseleff au o capacitate limitată pentru prezența autovehiculelor în zonă. Experiența anilor anteriori a arătat că acest spațiu poate să primească un număr maxim de 800 de autovehicule„, au argumentat membrii comisiei municipale de avizare a manifestațiilor publice, în raportul de evaluare a solicitării pentru organizarea protestului de către transportatori.
De asemenea, „modul în care organizatorii doresc să facă afluirea către Piața Victoriei va conduce la blocarea inevitabilă a traficului, întrucât afluirea se va face din toate direcțiile către Piața Victoriei și nu în mod organizat dinspre DN1„, se mai arată în raport.
O altă obiecțiea fost legată de faptul că organizatorii protestului nu oferă informații exacte cu privire la numărul participanților, iar ora la care ar începe acest protest coincide cu cea la care bucureștenii se deplasează către grădinițe, școli sau serviciu.
„Bucureștiul înregistrează, în această perioadă a lunii decembrie, vârfuri de trafic, generate de fluxul mare de aprovizionare din perioada apropiată sărbătorilor. Mai mult, problemele generate de restricțiile de trafic din zona Eroilor — ca urmare a avariei apărute la data de 12 decembrie 2015 — au condus deja la supraaglomerarea unor artere principale, Piața Victoriei fiind un punct nodal important pentru fluidizarea traficului dinspre vestul (zona afectată) spre centrul și nordul Capitalei”, a precizat Primăria Capitalei.
DE CE PROTESTEAZĂ TRANSPORTATORII
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Operatorilor Români de Transport, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2022, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți și Asociația Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M au solicitat Primăriei Capitalei un aviz pentru organizarea, joi, a unui protest de amploare în Capitală, în zona Piața Victoriei.
Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri şi urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.