„Aşa cum am promis, vom înfiinţa cămine pentru seniori în toate cele şase sectoare ale Capitalei, şi, în acest scop, achiziţionăm imobile în care vor funcţiona aceste centre de îngrijire a persoanelor vârstnice. Căminele vor fi operaţionalizate, reabilitate şi dotate corespunzător, astfel încât seniorii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Proiectul va fi derulat prin companiile municipale Imobiliară şi Medicală”, transmite primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Caietul de sarcini cu toată documentaţia necesară, precum şi condiţiile de participare pentru cei care doresc să facă oferte, au fost publicate pe site-ul Companiei Municipale Imobiliară Bucureşti.
Suma totală maximă estimată pe care compania intenţionează să o plătească pentru toate cele şase clădiri este de 93,1 milioane de lei plus TVA, adică aproximativ 15,5 mililioane de lei pentru fiecare imobil.
Data limită de depunere a ofertelor la sediul CMIB este 16 noiembrie, ora 13.00.
Clădirile trebuie să fie racordate la reţelele de utilităţi publice, să fie compuse din minimum subsol, parter şi două etaje (cu posibilitatea reamenajării spaţiului), iar suprafaţa utilă a fiecărei clădiri să fie de cel puţin 2.000 de metri pătraţi.
De asemenea, fiecare imobil trebuie să aibă un spaţiu exterior de relaxare de cel puţin 250 de metri pătraţi, care să permită şi amenajarea unei parcări de 30 de mp.
Ofertanţii pot propune spre achiziţie doar clădiri care nu se află pe lista imobilelor expertizate tehnic şi încadrate într-una dintre categoriile de risc seismic. De asemenea, oricare dintre imobile trebuie să poată fi vândut imediat ce un ofertant va fi declarat câştigător. În plus, clădirile supuse vânzării nu trebuie să facă obiectul unei succesiuni, revendicări, proceduri judiciare de orice natură sau unui litigiu, mai precizează municipalitatea.
Un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Reţelei Metropolitane „Asistenţă pentru Seniori – Respect pentru vârsta a treia” a fost aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bcureşti (CGMB) din 23 august.
„În Bucureşti există un deficit de locuri pentru seniori. Avem acum 500 de locuri în centre, iar în câteva zile inaugurăm un alt centru cu 100 de locuri, dar tot este un număr insuficient. Vom înfiinţa şase cămine pentru seniori, fiecare cu minimum 100 de locuri, în fiecare sector”, spunea atunci primarul Gabriela Firea.
Primăria Capitalei spune că, potrivit datelor statistice oferite de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2017 în Bucureşti erau înregistrate 425.782 de persoane cu vârsta peste 60 de ani, reprezentând 22% din totalul populaţiei Capitalei. De asemenea, potrivit datelor Direcţiilor Generale de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului de sector, există 9.520 de persoane vârstnice cu dizabilităţi, acestea reprezentând grupa cu cel mai înalt risc de dependenţă.
Municipalitatea precizează că are deja un cămin dedicat persoanelor vârstnice, respectiv Căminul „Academician Nicolae Cajal”, unde se asigură servicii comunitare pentru 80 de persoane vârstnice aflate în dificultate şi că se află în curs de dare în folosinţă un al doilea cămin pentru bătrâni, Centrul rezidenţial Sfânta Teodora, care va oferi servicii pentru aproximativ 120 de persoane vârstnice dependente.