„Am căutat împreună cu Episcopia soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei de a o transforma într-un centru cultural. Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie reabilitată şi să aibă o funcţiune publică, centru cultural pentru orădeni”, a afirmat Ilie Bolojan, într-o declaraţie de presă susţinută în curtea Palatului Episcopal.
Potrivit primarului, s-a convenit în principiu ca preluarea în administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani şi să se realizeze împreună etapa de colectare de fonduri, prin donaţii, în conturile anunţate. Având în vedere însă suma mare de bani care va fi necesară, primarul a precizat că va fi nevoie de un sprijin consistent, de la Consiliul Municipal Oradea.
În etapele următoare, după ce se va finaliza cercetarea privind cauzele incendiului, se va trece la o primă etapă de curăţare a molozului din interior şi la realizarea unei expertize de rezistenţă a construcţiei. Va urma, în această toamnă, punerea în siguranţă a clădirii pentru iarnă, realizând zona de acoperiş, planşee etc., lucrare ce va fi realizată în regim de urgenţă. După aceea se va trece, pe baza unui proiect de reabilitare, la lucrările de restaurare.
„Va fi un centrul cultural, cu spaţii de conferinţă, muzeu, bibliotecă, pentru toţi orădenii sau cei interesaţi”, a precizat Bolojan.
Atât primarul, cât şi episcopul greco-catolic şi-au adresat mulţumirile pentru toţi cei care, persoane fizice şi instituţii, şi-au manifestat sprijinul în acest context.
„Este o dramă care s-a întâmplat, e adevărat pentru episcopie pentru că era proprietatea noastră, dar e o dramă a oraşului, pentru că clădirile sunt, în cele din urmă, ale orădenilor. Le mulţumesc tuturor pentru că au demonstrat cât de mult îşi iubesc oraşul. Dvs. ştiţi cât de greu s-a lucrat aici, cu câte eforturi am reuşit să-l facem, acest edificiu, să strălucească în mijlocul oraşului. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să mergem înainte şi să-l putem reconstrui. Va fi un efort extraordinar, dar am văzut enorm de multă disponibilitate din partea orădenilor, înainte de toate, dar şi a întregii ţări, din partea episcopilor noştri, ai celor ortodocşi, mi-a telefonat inclusiv Patriarhul, al evreilor, reformaţilor, neo-protestanţilor”, a declarat episcopul Virgil Bercea.