Primele discuţii în Comisia de învăţământ pe tema proiectului de lege a manualului şcolar

Comisia de învăţământ din Senat a avut marţi primele discuţii pe tema proiectului de lege a manualului şcolar, urmând ca până săptămâna viitoare să ia o decizie privind avizul. 
Iulian Tudor
13 feb. 2018, 15:33
Primele discuţii în Comisia de învăţământ pe tema proiectului de lege a manualului şcolar

La discuţii, care au durat mai bine de două ore, au fost prezenţi reprezentanţi ai editurilor, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiect, spunând că acesta ar trebui rediscutat şi îmbunătăţit fiindcă împiedică desfăşurarea normală a concurenţei şi afectează cea mai mare parte din piaţa cărţilor. Ei au spus că, deşi au fost, într-adevăr, întârzieri în distribuirea manualelor, vina nu le aparţine lor, ci faptului că programa şcolară a fost scrisă cu întârziere, iar de câţiva ani s-a impus scoaterea variantelor.

„Proiectul este neavenit, nu este adresat unei societăţi moderne. Prin această decizie unilaterală se stopează concurenţa şi calitatea, progresul. După 25 de ani de manuale, când manualele s-au livrat în timp util, nu înţeleg de ce s-a ajuns la decizia aceasta, pentru o singură editură”, a declarat în cadrul comisiei Cristian Greşeanu, preşedintele Uniunii Editurilor din România.

MEN organizează selecţia cadrelor didactice care vor evalua proiectele de manuale şcolare pentru învăţământul primar şi gimnazial

El spune că întârzierile din ultima vreme privind ditribuirea manualelor au fost cauzate de întârzierea cu care a fost scrisă programa şcolară, dar şi din cauză că s-a impus editurilor scoaterea variantei digitale pentru fiecare manual.

„Consumă multe resurse şi ne dublează timpul de producere. (…) Am făcut varianta digitală la preţul de 1 leu, am jucat după regulile ministerului. Noi nu am fi meritat să fim alungaţi din acest mediu, ci felicitaţi. Da, au fost întârzieri, dar astea sunt motivele. Cu ce am greşit ca să fim pedepsiţi cu scoaterea de pe piaţă?”, a mai spus Greşeanu.

Directorul general al Grupului Editorial Art, Dan Iacob, a propus ca proiectul legii manualului să fie rediscutat şi îmbunătăţit.

„Să se rediscute legea manualului, să se retragă şi să se facă unul mai bun. (…) Se întâmplă ca cel mai bun manual de limba română să fie de la Editura Didactică şi Pedagocică, dar cel mai bun manual de matematică poate să fie de la altă editură. Înţelegem că au existat la un moment dat presiuni din media, din guvern, de la alte persoane din partidele politice pentru a se ajunge la astfel de soluţie, dar membrii comisiei sunt profesori şi pot înţelege lucrurile din această perspectivă. Vin aici în calitate de om care a dedicat educaţiei 17 ani din viaţă, la fel ca şi colegii mei. Toţi am făcut manuale după regulile impuse din minister. Cât am putut de bine, cu sacrificii. Manualele, acum, costă între 1 euro şi 2 euro şi ceva. Media este de 1,3 euro, în care intră manualul, varianta digitală şi acel DVD, care conţine o replică a variantei digitale. Achiziţia unui astfel de pachet în alte ţări ajunge la preţul de 5 euro”, a explicat Iacob.

Eidtorii de manuale atrag, de asemenea, atenţia că proiectul de lege privind manualul şcolar ar putea afecta o treime din piaţa cărţilor.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a susţinut că proiectul reprezintă de fapt o naţionalizare a manualului, pentru că este un singur tip de manual impus de minister şi a subliniat că în acest fel manualul şcolar ar putea chiar să devină un instrument de propagandă.

„Este o naţionalizare a manualui, un pas înapoi. Manualele alternative au fost salutate când au apărut de toată comunitatea educaţională. Acum, produsul va fi un singur manual impus de minister tuturor şcolilor. E nevoie de creativitate şi har pentru a prezenta materia atractiv şi modern la real. La uman, română, istorie, literatură universală, civilă, filosofie, ideea însăşi de manual unic nu o putem accepta, pentru că s-ar întâmpla ca înainte de 1989. Ele ar putea deveni un instrument de propagandă”, a spus Vlad Alexandrescu.

La rândul său, senatorul Ecaterina Andronescu a reproşat câteva lucruri editurilor, începând cu alegerea autorilor de manuale, care, în opinia ei, trebuie să fie profesori cu „har didactic”.

„Am văzut manuale de fizică sau biologie dificil de înţeles. Trebui să găsim o formulă ca astfel de manuale să nu ajungă pe băncile elevilor. O altă situaţie este cu evaluatorii manualelor, care îi cunoşteau pe autorii manualelor, iar ele evident că treceau toate. Şi trebuie ca evaluatorii să fie profesori cu experienţă la clasă”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a atras atenţia că imaginea negativă provocată de întârzierile distribuirii manualelor şcolare nu a fost „încasată” de edituri, aşa cum susţin reprezentanţii lor, ci întotdeauna de Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Liviu Pop, a spus că nicio editură nu va fi afectată.

„Pentru tot ceea ce înseamnă programe şcolare în trunchiul comun pe care îl parcurg toţi elevii, să avem un manual şcolar de bază. Pentru celelalte, putem discuţa de manuale alternative. Editurile nu dispar, piaţa concurenţială e deschisă. Noi, ca şi coaliţie de guvernare, nu facem decât să asigurăm dreptul la educaţie pentru toată lumea”, a declarat Liviu Pop.

Comisia pentru învăţâmânt va da raport pe proiect, urmând ca acesta să intre în plenul Senatului săptămâna viitoare. Camera Deputaţilor este for decizional.

În15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.

Profesorii universitari şi preuniversitari, cercetători şi oameni de cultură au reacţionat public, semnând apelul „Dreptul la educaţie”. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiţia online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenţia „asupra riscului de monopolizare a pieţei de carte şcolară, în contextul discuţiilor privind reorganizarea EDP şi transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor şcolare”.

Printre autorii şi semnatarii Apelului „Dreptul la Educaţie” se află personalităţi importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, scriitori, artişti, profesori ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Breaza.

După numai cinci zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)