Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005. Până la 1 ianuarie, el era de o lună, iar creșterea lui a făcut ca mai multe persoane să nu mai poată beneficia acum, de pildă, de concedii de maternitate, pentru că nu mai îndeplinesc la ora actuală condiția stagiului, dar la 1 ianuarie îndeplineau condiția anterioară – adică a stagiului de o lună.
Pentru a remedia această problemă temporară, se propune ca, până la 30 iunie 2018, stagiul minim de cotizare să fie de o lună din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Această derogare e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, act pus în dezbatere momentan și care se poate aplica numai după ce e adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
„Prin derogare de la prevederile art. 7 (unde se stabilește stagiul de cotizare de șase luni – n.red.), până la 30 iunie, stagiul minim de asigurare (…) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical”, e prevederea care se vrea introdusă în OUG nr. 158//2005.
Așadar, doar până la 30 iunie, va fi nevoie de doar o lună de stagiu pentru cei care vor să intre în concediu medical și să ia indemnizația pentru:
Continuarea articolului pe avocatnet.ro.