S-a lansat a doua ediție a programului de responsabilitate socială, „Mobilizăm excelența”, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București. Gândit ca o formă de investiție pe termen lung în comunitatea locală, programul este dezvoltat pe trei direcții strategice: Design urban, Educație urbană, Burse de excelență și are un buget total de 514.500 de lei.
Competițiile pentru proiectele înscrise în primele două direcții strategice, Design urban și Burse de excelență, sunt deschise pentru înscrieri în perioada 19 mai – 25 iulie. Direcția de Design urban se adresează organizațiilor, instituțiilor, grupurilor de inițiativă sau persoanelor care doresc să inițieze proiecte de revitalizare urbană, în acord cu principiile inovative de economie de resurse și sustenabilitate. Bursele de excelență vor fi oferite copiilor și tinerilor cu vârste între 10 și 20 ani, care fac performanță în artă și sport.
Programul va oferi până la 10 burse de excelență și va finanța maximum 5 proiecte de design urban. Fondul total de finanțare este de 225.000 lei pentru Design Urban și de 100.000 de lei pentru Burse de excelență. După selecția câștigătorilor, publicul larg poate vota online proiectul și bursierul care vor primi câte o finanțare suplimentară de 10.000 de lei.
În plus față de competiția din acest an, programul „Mobilizăm excelența” continuă susținerea financiară pentru două proiecte și doi bursieri din prima ediție. Aceștia vor fi aleși și anunțați de organizatori în luna septembrie, pe baza evaluării impactului social.
Aplicațiile vor fi jurizate de comitete de selecție independente, formate din experți recunoscuți în domeniul lor:
Design urban: Șerban Sturdza – președinte, Ordinul Arhitecților din România, filiala București; Marius Marcu-Lapadat – decan, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Facultatea de Design Interior; Mirela Duculescu – istoric al designului, Universitatea Națională de Arte din București; Oana Luca – conferențiar universitar, Facultatea Tehnică de Construcții București, Departamentul de Inginerie Urbană și Dezvoltare Regională; Mihnea Ghilduș – membru în echipa de management Prispa, fondator Dizainăr.ro; Mircea Ilie – Sustainability Leader, IKEA România; Cristina Vlădescu – Specialist Marketing, Divizia piese de schimb și accesorii, Porsche România.
Burse de excelență: Aurora Kiraly, artist vizual, curator, manager cultural, asistent universitar la Universitatea Națională de Artă; Sabina Ulubeanu, compozitoare, doctor în compoziție, membru fondator și director artistic al InnerSound New Arts Festival; Corina Dumitrescu, prim-balerină, Opera Națională București, coregraf, Opera Comică pentru Copii; Carmen Bunaciu, multiplă campioană europeană și mondială la natație, antrenor emerit, profesor de educație fizică; Monica Iagăr, dublă campioană europeană și campioană mondială la atletism; Ruxandra Dragomir, câștigătoare a 9 turnee de tenis, locul 15 ATP, fostă președintă a Federației Române de Tenis; Patricia Zegreanu – Manager Marketing și Comunicare, Skoda, Porsche România.
Regulamentul complet și formularele de aplicare sunt disponibile pe www.mobilizamexcelenta.ro.
Cea de-a treia direcție a programului „Mobilizăm excelența” este susținerea unui proiect pilot, realizat împreună cu Asociația “De-a arhitectura”, în 5 instituții de învățământ din București – cursul extracurricular de “Educaţie de arhitectură şi mediu construit”. Programul sprijină financiar elevii să îmbunătățească designul spațiilor din şcoală, printr-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea.
„Ne bucurăm să vedem cum proiectele de la prima ediție cresc organic și au apărut sinergii între organizațiile finanțate. Cu un buget mai generos în acest an, putem susține proiecte noi, dar și să continuăm parteneriatul cu câteva dintre primele proiecte finanțate. Mulțumim Porsche România pentru că, împreună, putem avea o abordare strategică pentru proiecte de impact din București”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.
La prima ediție, programul Mobilizăm excelența a finanțat șase proiecte și 14 bursieri, cu suma totală de 396.000 lei. Printre proiectele finanțate se numără stații de self-service gratuit pentru biciclete, un spațiu deschis pentru comunitate în fosta fabrică a industriei bumbacului, un program de reciclare a produselor din industria auto, grădina de pe acoperișul clădirii școală GreenMogo din Mogoșoaia, un proiect ce propune regândirea funcționalității spațiului Intrarea Violoncelului, dar și o remorcă de cercetare și activare, structură-suport folosită ca instrument mobil de activare şi generare de spaţiu public şi comunitar. Programul a obținut locul întâi la Romanian CSR Awards, ediția 2016, la categoria “Susținerea comunității”.
Fundaţia Comunitară Bucureşti investeşte timpul, banii şi energia bucureştenilor pentru a crea comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Organizaţia colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane particulare, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi. Până în prezent, organizația a finanțat cu peste 1,2 milioane de lei pentru aproape 150 de proiecte ale comunităților din București și Ilfov.