Guvernul va discuta în şedinţa de marţi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind abrogarea prevederilor potrivit cărora plagiatele demnitarilor sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică (CNE), nu şi de comisiile de etică ale universităţilor.
Potrivit informaţiilor date publicităţii de către Executiv, pe ordinea de zi figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei şi prevede abrogarea art. 4 – 2 (3) din lege, potrivit căruia „se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.
Potrivit prevederilor de la care demnitarii sunt exceptaţi în prezent, „sesizările privind abaterile de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate în două etape detaliate în Codul de etică: a) analiza la nivelul instituţiei în cadrul căreia presupusele abateri s-au produs, denumită prima etapă, care se desfăşoară conform art. 11 şi prevederilor Codului de etică; b) analiza la nivelul Consiliului Naţional de Etică, denumită etapa a doua”.
Potrivit legii, Consiliul Naţional de Etică are obligaţia să analizeze sesizări sau contestaţii în oricare dintre următoarele cazuri: dacă prima etapă a produs un raport în termenul de 45 de zile prevăzut la art. 11 alin. (3) şi dacă la sesizare sau contestaţie este anexată o copie simplă, în format scris ori electronic, după raportul elaborat în cadrul primei etape, şi respectiv dacă prima etapă nu a produs un raport în termenul prevăzut.
În plus, proiectul de ordonaţă prevede şi abrogarea, din lista sancţiunilor pe care le poate propune CNE, a celei constând în retragerea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare şi retragerea titlului de doctor.
Guvernul mai are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre de Guvern pentru adoptarea normelor metodologice de aplicare a legii privind acordarea tichetelor sociale copiilor din familiile defavorizate pentru stimularea participarii in invatamantul prescolar si a legii 122/2006 privind azilul in Romania, precum si o ordonanta de modificare a cazierului judiciar.
Pe ordinea de zi a sedintei de marti se mai află şi un memorandum privind Revizuirea Planului Strategic pentru reforma in domeniul asistentei sociale, cuprins in Memorandumul privind reforma in domeniul asistentei sociale pentru perioada 2011 – 2013 aprobat de Guvern in data de 3 martie 2011.
Alte acte normative aflate pe agenda sedintei Executivului de marti sunt: o ordonanta pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, precum si un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HG 595/2009 pentru aplicarea Legii 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare.
Guvernul ar mai putea discuta si un proiect de hotarare pentru aprobarea Amendamentului nr. 6 convenit intre Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii, prin scrisoarea semnata la Luxemburg la 21 septembrie 2015 si la Bucuresti la 1 octombrie 2015, la Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii destinat finantarii proiectului privind reabilitarea sectorului sanitar, semnat la Bucuresti la 28 februarie 2005.