Potrivit proiectului de lege, se va considera ameninţare la siguranţa naţională şi exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2, informează B1 TV.
Pădurile T1 reprezintă rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii peisagistige, care conservă resurse genetice deosebite. Din tipul funcţional T2 fac parte pădurile cu funcţii speciale de protecţie. Recoltarea nu este permisă deoarece ar conduce la degradarea terenului, la alunecari şi eroziune deoarece aceste păduri sunt situate pe stâncării, grohotişuri şi pe terenuri cu eroziune în adancime cu alunecari active precum şi terenuri cu pante de peste 30 grade, terenuri degradate sau nisipuri mobile neconsolidate, pădurile în zone cu pericol de eroziune. Sunt incluse şi pădurile cu valoare genetică ridicată, cum ar fi cele de la mare altitudine un de condiţiile de regenerare sunt foarte grele, păduri seculare, virgine cvasivirgine de valoare deosebită.
„Această modificare a legii siguranţei naţionale permite să se considere tăierile ilegale drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională. Aceasta înseamnă că instituţiile abilitate, MAE, MApN, SRI să intervină, alături de Ministerul Mediului pentru a realiza un control şi o verificare a acestui fenomen„, a arătat deputatul PNL, Lucia Varga.
În momentul de față există o alertă de cod roșu în pădurile din 27 de județe din România. Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României în urma tăierilor ilegale