Proiectul legii dării în plată, cu AMENDAMENTE, a primit raport favorabil de la Comisia Juridică a Camerei

Deputații juriști au dat marți raport de admitere la proiectul legii dării în plată, cu amendamente, urmând ca actul normativ să fie trimis plenului Camerei cu propunere de adoptare. Cele mai importante amendamente vizează eliminarea din proiect a textului care prevedea că pot beneficia de lege și persoanele care sunt cuprinse în Programul "Prima Casă", dar și ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. Un alt amendament face trimitere la cei care au fost executați silit, urmând ca legea să se aplice și în cazul lor.
Filip Stan
05 apr. 2016, 14:08
Proiectul legii dării în plată, cu AMENDAMENTE, a primit raport favorabil de la Comisia Juridică a Camerei

De asemenea, a fost aprobat un amendament în care se precizează că nu poate beneficia de prevederile legale cel care a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Inițiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, s-a declarat foarte bucuros pentru că s-a reușit „curmarea” așteptărilor multor oameni care erau „sufocați” de ratele la bănci.

Am scos o lege bună, o lege de care va beneficia majoritatea covârșitoare a celor care au luat împrumuturi garantate cu ipotecă. E foarte important că de lege beneficiază și cei care au fost executați silit, beneficiază toți cei cu credite de nevoi personale cu ipotecă în limita unui plafon de 250.000 de euro”, a explicat acesta.

Întrebat dacă intenționează să apeleze la CCR pentru a elimina ultimele discriminări pe care acest prag de 250.000 de euro le-ar putea aduce în momentul aplicării, Zamfir a spus că, deși crede că acel prag ridică probleme de discriminare, s-a luat „măsura înțeleaptă” de a da drumul la lege.

În situația în care Curtea Constituțională va constata că acel prag este discriminatoriu va trebui să-l eliminăm și atunci vor beneficia și cei care au luat împrumut peste 250.000. În momentul de față este foarte important că de lege, în această formulare cu plafon, va beneficia marea majoritate a celor care au împrumuturi cu credite ipotecare„, a afirmat deputatul PNL.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a spus că Banca Națională își păstrează punctul de vedere că această lege nu este oportună și nu oferă soluții bune.

Pentru că era normal, am oferit propuneri, variante, opțiuni care să îmbunătățească textul adoptat inițial de Parlament potrivit cererii de reexaminare a președintelui. O parte din aceste propuneri ale noastre au fost luate în considerare. A fost salvat astfel Programul „Prima Casă” și s-au introdus anumite calificări sociale ale debitorului astfel încât să existe un plafon al creditelor, să fie credite acordate pentru locuință sau cu garanție locuință, deci s-a îngustat semnificativ marja celor care pot beneficia înspre cei care ar avea nevoie de un asemenea sprijin„, a arătat Olteanu.

Potrivit acestuia, rămâne în continuare chestiunea „aplicării retroactive, aplicării la creditele în stoc, care este o chestiune de principiu, de intervenție în relațiile sociale fundamentale guvernate de contract și de neconstituționalitate”.

Rămâne, de asemenea, o discuție referitoare la faptul că s-a introdus o categorie nouă de persoane care nu era prevăzută în legea inițială și ca atare excede practic cererii de reexaminare a președintelui, și anume persoanele care au fost deja executate silit. Aici iarăși suntem pe un teritoriu în care se poate invoca neconstituționalitatea. Rămâne ca Parlamentul, Camera Deputaților să decidă în plen forma finală a textului, după care sunt ceilalți pași procedurali„, a precizat viceguvernatorul BNR.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Plimbări călare de Dragobete la un centru de echitație din Gorj
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania