Proiectul legii dării în plată, cu AMENDAMENTE, a primit raport favorabil de la Comisia Juridică a Camerei

Deputații juriști au dat marți raport de admitere la proiectul legii dării în plată, cu amendamente, urmând ca actul normativ să fie trimis plenului Camerei cu propunere de adoptare. Cele mai importante amendamente vizează eliminarea din proiect a textului care prevedea că pot beneficia de lege și persoanele care sunt cuprinse în Programul "Prima Casă", dar și ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. Un alt amendament face trimitere la cei care au fost executați silit, urmând ca legea să se aplice și în cazul lor.
Filip Stan
05 apr. 2016, 14:08
Proiectul legii dării în plată, cu AMENDAMENTE, a primit raport favorabil de la Comisia Juridică a Camerei

De asemenea, a fost aprobat un amendament în care se precizează că nu poate beneficia de prevederile legale cel care a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Inițiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, s-a declarat foarte bucuros pentru că s-a reușit „curmarea” așteptărilor multor oameni care erau „sufocați” de ratele la bănci.

Am scos o lege bună, o lege de care va beneficia majoritatea covârșitoare a celor care au luat împrumuturi garantate cu ipotecă. E foarte important că de lege beneficiază și cei care au fost executați silit, beneficiază toți cei cu credite de nevoi personale cu ipotecă în limita unui plafon de 250.000 de euro”, a explicat acesta.

Întrebat dacă intenționează să apeleze la CCR pentru a elimina ultimele discriminări pe care acest prag de 250.000 de euro le-ar putea aduce în momentul aplicării, Zamfir a spus că, deși crede că acel prag ridică probleme de discriminare, s-a luat „măsura înțeleaptă” de a da drumul la lege.

În situația în care Curtea Constituțională va constata că acel prag este discriminatoriu va trebui să-l eliminăm și atunci vor beneficia și cei care au luat împrumut peste 250.000. În momentul de față este foarte important că de lege, în această formulare cu plafon, va beneficia marea majoritate a celor care au împrumuturi cu credite ipotecare„, a afirmat deputatul PNL.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a spus că Banca Națională își păstrează punctul de vedere că această lege nu este oportună și nu oferă soluții bune.

Pentru că era normal, am oferit propuneri, variante, opțiuni care să îmbunătățească textul adoptat inițial de Parlament potrivit cererii de reexaminare a președintelui. O parte din aceste propuneri ale noastre au fost luate în considerare. A fost salvat astfel Programul „Prima Casă” și s-au introdus anumite calificări sociale ale debitorului astfel încât să existe un plafon al creditelor, să fie credite acordate pentru locuință sau cu garanție locuință, deci s-a îngustat semnificativ marja celor care pot beneficia înspre cei care ar avea nevoie de un asemenea sprijin„, a arătat Olteanu.

Potrivit acestuia, rămâne în continuare chestiunea „aplicării retroactive, aplicării la creditele în stoc, care este o chestiune de principiu, de intervenție în relațiile sociale fundamentale guvernate de contract și de neconstituționalitate”.

Rămâne, de asemenea, o discuție referitoare la faptul că s-a introdus o categorie nouă de persoane care nu era prevăzută în legea inițială și ca atare excede practic cererii de reexaminare a președintelui, și anume persoanele care au fost deja executate silit. Aici iarăși suntem pe un teritoriu în care se poate invoca neconstituționalitatea. Rămâne ca Parlamentul, Camera Deputaților să decidă în plen forma finală a textului, după care sunt ceilalți pași procedurali„, a precizat viceguvernatorul BNR.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul