Propunerea legislativă în ceea ce priveşte eliminarea risipei de alimente a fost trimisă în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Cei care au iniţiat această propunere sunt 52 deputaţi şi senatori, dintre care deputaţii neafiliaţi Dumbrăvanu Paul şi Guran Virgil.
„Proiectul legislativ urmăreşte în paralel două obiective – să reducă risipa alimentară şi să uşureze funcţionarea aceor instituţii sau ING-uri cu rol social. Proiectul legislativ prevede interzicerea distrugerii alimentelor, dar urmăreşte să minimalizeze imapctul economic negativ oferindu-le agenţilor comerciali posibilitatea de a lua o serie de măsuri alternative: în primul rând, dimensionarea mai eficientă a stocurilor, iar în al doilea rând iniţierea de relaţii cu acele instituţii şi ONG-uri cu rol social care au nevoie de alimente. Numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman legea prevede soluţii alternative, cum ar fi consumul animal sau, dacă nici acesta nu este recomandabil, valorificarea energetică„, se arată în Expunerea de motive a propunerii legislative.
Numeroase studii au scos în evidenţă „un fapt paradoxal: deşi pe glob există încă aproape 800 de milioane de persoane care sunt afectate de foamete, mare parte din alimentele produse se pierd de-a lungul lanţului de producţie şi comercializare„.
La nivel european, există deja iniţiative legislative şi proiecte de cercetare care au ca scop reducerea risipei alimentare. Cel mai recent exemplu este cel al Franţei, însă iniţiative similare sunt şi în Belgia şi Olanda.