INCIDENTE la Neptun, înaintea şedinţei de Guvern România-Moldova: Unioniştii s-au îmbrâncit cu jandarmii

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, în staţiunea Neptun. Totodată, peste 300 de persoane s-au adunat în faţa clădirii în care are loc reuniunea, cerând unirea Moldovei cu România. Înainte de începerea şedinţei, protestatarii au încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ajunge mai aproape de clădire. Şefii celor două Guverne au acceptat să discute cu reprezentanţii unioniştilor. 
Iulian Tudor
22 sept. 2015, 09:11
INCIDENTE la Neptun, înaintea şedinţei de Guvern România-Moldova: Unioniştii s-au îmbrâncit cu jandarmii

UPDATE 14.00  Premierul Victor Ponta are discuţii, la această oră, cu o delegaţie a unioniştilor, relatează România TV

Unioniştii care s-au adunat în staţiunea Neptun pentru a protesta au încercat să forţeze cordonul format de jandarmi, iar câţiva dintre ei s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, transmite România TV. Manifestanţii au autorizație pentru acest protest, obținută de la Consiliul Județean Tulcea, dar și din partea Jandarmeriei Constanța.

Unioniștii solicită celor două Guverne, de la București și Chișinău, stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova, potrivit observator.ro.

Protestatarii strigă sloganuri precum „Vrem Unirea!„, „DNA, treci Prutul!„, „Vrem BNR, NU BNM„, „Politică externă comună„, „București și Chișinău, 2 inimi românești„.

Sunt sute de tineri de pe ambele maluri ale Prutului care își doresc unirea. Nu vrem ca cele două Guverne să se mai joace, vrem măsuri concrete. E cazul să se facă o agendă a unirii până în 2018„, a precizat George Simion, președinte al platformei uniuniste Acțiunea 2012.

El a mai adăugat că manifestanţii își doresc o politică externă și de apărare comună, o monedă unică, dar și interconectare energetică, precizând că singura cale de a salva cetățenii moldoveni este unirea cu România.

Agenda Unirii până în 2018 trebuie să fie stabilită, iar pașii trebuie făcuți încă din acest moment, al ședinței comune de Guverne. Dorim interconectarea energetică între România și Republica Moldova, adoptarea unei monede unice și administrarea ei de către Banca Națională a României, precum și o singură politică externă și de apărare„, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

George Simion a precizat că o delegaţie a manifestanţilor va fi primită de premierii României şi Republicii Moldova. „O delegație va fi primită de cei doi premieri. Am fost acceptați la dialog. Ne bucură faptul că și cele două guverne întreprind pași către unificare. Salutăm această ședință comună„, a mai spus George Simion.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta şi Valeriu Streleţ, şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova la Neptun

DISCUŢII ÎN ŞEDINŢA COMUNĂ

La începutul ședinței comune a guvernelor de la București și Chișinău, premierul Victor Ponta a anunțat că România este dispusă să ajute din punct de vedere financiar Republica Moldova.

„Sunt confruntări și sunt probleme importante pentru cei care guvernează și la Chișinău și la București însă vreau să zic că atunci când e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiți în România. (…) Dacă România acum azi și-a plătit tot împrumutul către FMI și nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o țară împrumutătoare de obicei, dar, dacă aveți nevoie bineînțeles că răspunsul nostru este da și vă sprijinim în aceste momente. (…) România nu este o mare putere dar este o țară care poate să vă sprijine pe dvs. și care trebuie să o facă în continuare„, a afirmat prim ministru român la 

La rândul său, premierul moldovean Valeriu Streleț a spus că ajutorul financiar acordat de România vine „într-un moment crucial pentru Republica Moldova”.

Mulțumim pentru deschiderea de a ne oferi un sprijin financiar rambursabil într-un moment crucial pentru Republica Moldova, valoarea și condițiile căruia le vom discuta în ședința de astăzi, înțelegând că efortul de reformă pe care îl depunem noi la Chișinău va avea succes atunci când noi vom fi susținuți în aceste demersuri inclusiv și financiar de cei mai fideli și mai apropiați prieteni ai Republicii Moldova„, a spus Streleț.

Surse politice susțin că suma aflată în discuție este de 150 de milioane de euro iar împrumutul ar putea fi rambursat în cinci ani.

Totodată, Streleţ  a spus că „o apropiere de România este o apropiere de Europa„, acesta fiind crezul politic după care se ghidează.  Premierul Republicii Moldova a invocat partenariatul strategic între România şi Republica Moldova, precizând că principalul obiectiv este integrarea europeană, iar „o apropiere de România este o apropiere de Europa”.  Premierul moldovean a mai spus că „România este un susţinător consecvent şi dezinteresat” al parcursului european al Republicii Moldova, iar Chişinăul este „profund recunoscător” pentru toate proiectele susţinute de partea română.

„Vrem ca România să devină principalul investitor în Republica Moldova”

Autoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor în țara vecină, a anunțat premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

Pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, conform datelor anului 2014 — schimburile comerciale au depășit cifra de 1,2 miliarde de dolari — ne dorim ca România să devină și principalul investitor sau cel puțin să fie în top trei investitori din Republica Moldova. Am inițiat demersuri ca pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, când vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspirațiile noastre„, a afirmat Streleț.

Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii şi protecţiei mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Afacerea genială cu care doi români au dat lovitura. Atrag mii de clienți zilnic și oferă servicii unice în România
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Un moldovean pe fronturile din Ucraina: „Câmpurile sunt pline de cadavre de ruși, ucrainenii își riscă viața pentru a-și recupera morții”
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alexia Eram dă din casă. Dezvăluri surprinzătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Postul TV care ar putea dispărea din grila de programe. CNA îi dă amenzi constant
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Patriarhia Română lansează aplicația „Calendarul Ortodox” pentru mobil
MediaFlux
RĂSTURNARE privind FURTUL TEZAURULUI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid