Elevii de clasa a II-a de la Colegiul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara au ţinut cursuri, în mod simbolic, miercuri, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, dascăli fiindu-le părinţii nemulţumiţi că le-a fost înlocuit învăţătoarea cu o suplinitoare care nu ar avea pregătirea necesară, scrie news.ro.
Părinţii spun că învăţătoarea ar fi fost implicată într-un scandal, în trecut, în şcoala de unde provine.
Părinţii au protestat şi în prima zi a noului an şcolar, iar marţi au stat cu copiii în curtea şcolii. Miercuri, elevii, însoţiţi de părinti, au venit cu scăunele şi o tablă pe trotuarul din faţa ISJ Timiş, iar un tată le-a predat, simbolic, copiilor.
„Am ales acest gest extrem pentru a scoate la iveală nedreptăţile care s-au făcut faţă de copiii noştri în decurs de doi ani, de când suntem la Vidu. Noi când ne-am înscris copiii ni s-a spus că vor avea un cadru didactic care intră titular prin concurs, dar în mod tacit, total netransparent, s-a făcut o rocadă, pentru a rezolva un alt conflict, avut cu părinţii unui an înainte. Nouă ni s-a dat acest cadru didactic care s-a dovedit, cu un an înainte deja, că nu avea competenţele necesare, nefiind specializat pe clasele primare, după o carieră întreagă în clasele gimnaziale. Ne-am trezit că trebuie să facem memorii, să mergem în audienţă şi la direcţiune şi la Inspectorat. Din clasa zero până în clasa a doua, ar fi al treilea dascăl. Doamna din anul trecut a plecat prin detaşare. Acum ne trezim că avem un cadru didactic suplinitor”, a declarat Cristian Cazacu, unul dintre părinţii nemulţumiţi.
Oamenii mai spun că, în primele două zile, conducerea Colegiului „Ion Vidu” le-a ignorat protestul şi că reprezentanţii instituţiei de învăţământ i-au rugat doar să lase copiii să intre la cursuri. Părinţii mai susţin că, în cele două zile de protest, învăţătoarea nu a venit să vorbească cu ei.
La finalul „cursurilor”, părinţii au înaintat un memoriu conducerii ISJ Timiş şi au discutat cu şeful ISJ, Aura Danielescu.
„Nu pot să spun că părinţii au dreptate sau că nu au. Este foarte greu să evaluezi un cadru didactic, nici măcar nu l-au lăsat să intre la clasă. Dumnealor au venit la mine în urmă cu două săptămâni, când încă nu îl cunoşteau pe acest om. Doamna profesor nu a intrat la clasă, nu cred că a putut să le dovedească că are un comportament neadecvat faţă de copiii dumnealor, pentru că nu a intrat la clasă. În momentul în care dumnealor au fost la mine, în birou se afla doamna director de la unitatea de învăţământ de la care a plecat colega noastră, nu a putut să îmi spună un lucru rău despre aceasta. Am trimis anul trecut la această şcoală inspectori şcolari care au verificat activitatea cadrelor didactice de la clasa pregătitoare şi întâmplarea face că şi această colegă a trecut prin acest filtru. Din punct de vedere profesional, nu a fost nicio problemă. Nu pot să le spun altceva decât că aceste cadre didactice sunt repartizate prin şedinţe publice, în baza unor note pe care le obţin la un concurs de ocupare a posturilor vacante. Mişcarea personalului didactic este la vedere. Ne confruntăm cu un deficit de personal pe această categorie, la învăţători şi educatoare. Se poate întâmpla ca prin statutul de suplinitor să se tot rotească şi să vină un alt cadru didactic”, a declarat Aura Danielescu.
Conducerea ISJ Timiş a solicitat şi prezenţa unui inspector de la Protecţia Copiilor. Cei de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au stat de vorbă cu părinţii şi le-au recomandat să îi ducă acasă pe cei mici. Părinţii au înţeles şi i-au dus acasă pe copii, urmând să se întoarcă la ISJ pentru a discuta cu conducerea inspectoratului.