Potrivit directorului comercial al societăţii private Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, ortacii nu vor ieşi din mină până când nu vor ajunge la ei pentru a discuta oficiali ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
„Celor 25 de mineri care protestează de marţi după-amiază în subteran la mina Băiţa li s-au alăturat, joi dimineaţă, alţii, astfel încât numărul acestora a ajuns la 51. Sunt angajaţi de la Băiţa SA şi de la African Consolidated Resources, iar alţi peste 50 protestează la suprafaţă, de la Băiţa Bihor SA. Oamenii au spus că nu vor ieşi până ce la faţa locului nu vor veni reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ANRM. Directorul general al firmei de stat Băiţa SA, Ovidiu Dăescu, a cerut sprijinul prefectului de Bihor, iar acesta i-a transmis să se descurce pe propriile puteri. Dăescu a promis că va trimite o adresă la Bucureşti pentru ca oficialii să vină la Băiţa”, a spus Popa, potrivit voceatransilvaniei.ro.
În cazul în care la Băiţa nu vor veni, astăzi, oficialii de la Bucureşti, nu exclude posibilitatea ca în subteran să coboare şi minerii care protestează la suprafaţă.
„Toţi oamenii de aici suntem trataţi ca şi când nu am fi cetăţeni ai României”, a subliniat Popa. Pe de altă parte, reprezentanţii firmelor African Consolidated Resources şi ai Vast Resources au transmis un comunicat, în care susțin că îşi rezervă dreptul de a-l acționa în isntanță pe prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, „pentru prejudiciile financiare și de imagine cauzate” şi cer demisia acestuia.
„Aşteptăm ca dumnealui să îşi prezinte public scuzele. Deoarece activitatea prefectului se întemeiază pe principiile legalităţii, imparţialităţii, obiectivităţii, a transparenţei şi liberului acces la informaţiile de interes public, eficienţei, responsabilităţii şi orientării către cetăţean, cerem public demisia prefectului Claudiu Pop”, se arată în documentul citat.
„Minciunile oarbe cu care prefectul de Bihor încearcă să-şi justifice acţiunile, nu numai că dezinformează publicul, însă periclitează şi imaginea companiilor African Consolidated Resources şi Vast Resources, care au pierdut în cursul zilei de miercuri suma de 1,9 milioane de lire, în urma scăderii cotaţiei acţiunilor pe piaţa bursieră din Londra. Cetăţenii sunt dezinformaţi din cauza minciunilor făcute publice de către prefectul Claudiu Pop”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii celor două firme au precizat că între societatea de stat Băiţa SA şi cea privată, Băiţa Bihor SA, a fost încheiat în martie 2014 contractul de asociere pe licenţă prin care aceasta din urmă are dreptul de a exploata calcar, iar ANRM a transmis în mai 2015 faptul că aceasta are dreptul de a exploata calcarul în „subteran”.
„Băiţa SA are la momentul actual are pe rolul Tribunalului Bihor înregistrate patru cereri de deschidere a procedurii insolvenţei iar în cazul în care societatea nu are capacitatea financiară de a susţine licenţa, este obligată să transfere licenţa către Băiţa Bihor SA, adică asociatului pe licenţă”, se menţionează în comunicat. Protestul de la Mina Băița a fost declanșat marți după-amiază, iar miercuri 25 de ortaci erau blocați în subteran, în timp ce alți 70 protestau la suprafață. SC Băiţa SA este deţinută în proporţie de 100% de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.
„SC Băiţa SA poate încheia, împreună cu o altă companie, un contract de asociere la licenţa de exploatare, însă respectând condiţiile prevăzute de lege. În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, aceste condiţii nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA. Mai mult, documente necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate, firma SC Mineral Mining SA fiind în faliment”, se arăta într-un comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT).
De asemenea, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului preciza că activitatea societății Băiţa SA a fost verificată de corpul de control al ministrului, iar în urma acestor verificări s-au constatat nereguli grave în gestionarea activităţii minei Băiţa. Astfel, în baza raportului întocmit de corpul de control, au fost sesizate organele judiciare competente