PSD: Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente

Partidul Social Democrat a solicitat, vineri, explicații publice din partea premierului cu privire la ordonanța de urgență emisă în urmă cu două zile, prin care prețurile la medicamente nu se mai decid prin ordin al ministrului Sănătății, ci prin hotărâre de guvern.
Iulian Tudor
30 sept. 2016, 18:40
PSD: Guvernul Cioloş nu îşi ascunde deloc intenţia de a proteja interesele firmelor străine de medicamente

În opinia PSD, acesta este „un semn că lobby-ul firmelor străine de medicamente a depășit nivelul Ministerului Sănătății și a ajuns chiar pe masa prim-ministrului”, potrivit unui comunicat transmis de PSD.

„După ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a amânat până la 1 noiembrie ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative pe care o aprobase guvernarea PSD, acum prim-ministrul în persoană intenționează să blocheze din nou această măsură mult așteptată de foarte mulți români. În nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență a Guvernului se spune că aplicarea de la 1 noiembrie a textului de lege care prevede ieftinirea medicamentelor inovative (Ordinul Ministrului Sănătății 75/2009) s-ar face după ‘dispoziții neclare, ambigue și greu de implementat'”, susține PSD.

Mai mult decât atât, mai afirmă comunicatul PSD, „Guvernul Cioloș nu își ascunde deloc intenția de a proteja interesele firmelor străine de medicamente arătând că ‘există un risc considerabil privind accesul pacienților din România la medicamente, ca urmare a intenției producătorilor de a părăsi piața'”.

„Acesta este de fapt argumentul principal al campaniei de lobby desfășurată de rudele ministrului Sănătății în favoarea firmelor multinaționale de medicamente. Argumentul este însă fals pentru că ieftinirea ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 iulie 2016, dar până la acea dată niciuna dintre companii nu depusese notificări pentru retragerea unor medicamente inovative de pe piața românească, așa cum le cere legea. Rezultă deci că producătorii nu intenționează în mod real să facă acest lucru. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății are pârghiile legale de a obliga producătorii să asigure stocurile de medicamente necesare pe piața românească și de a interzice exportul paralel al acestora. Însă actualul ministru al Sănătății nu a folosit deloc aceste pârghii lăsând la liber speculațiile cu medicamente pe piața românească”, adaugă comunicatul.

PSD face un apel către toți cetățenii să semneze petiția pentru ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul. Aceasta a fost lansată în mediul online în urmă cu două zile, iar până în prezent a fost semnată de peste 15.000 de români, se arată în comunicat.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Arde întreaga Românie. Temperaturi de nesuportat
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?