Psiholog: Agresivitatea copiilor poate fi canalizată în scopuri constructive

Copiii din ziua de azi sunt mai agresivi decât cei din generațiile trecute, însă psihologii afirmă că această agresivitate poate deveni un atu pentru juniori dacă este canalizată în scopuri constructive. Specialiștii în educație recomandă și un set de reguli pe care poate să le stabilească un părinte în relaţia pe care o are cu un copil agresiv, pentru ca acesta să se dezvolte armonios și să relaționeze mai bine cu cei din jur.
Roxana Gagiu
21 feb. 2015, 13:58
Psiholog: Agresivitatea copiilor poate fi canalizată în scopuri constructive

De cele mai multe ori, agresivitatea copiilor, atât verbală, cât și fizică, poate avea cauze diferite, printre care se enumeră schimbările majore din familie (nașterea unui frate, divorțul etc.), dar și expunerea la desene animate sau jocuri cu un conținut crescut de violență.

Toate acest aspecte vor fi dezbătute într-un workshop tematic, coordonat de psihologul Radu Filip, specializat în consiliere psihologică și psihoterapie centrată pe adult-copil-cuplu-familie, miercuri, 25 februarie 2015, începând cu ora 17.00, la sediul Academiei de Creativitate din București.

Dezbaterea, la care vor participa atât părinți, cât și copiii acestora, face parte dintr-un program mai amplu prin care se dorește utilizarea agresivității în scopuri benefice. În același timp, copiii vor avea ocazia de a-și exersa abilitățile de socializare și își vor antrena imaginația, desenând, pictând sau meșterind propriile obiecte din lut. Înscrierile se pot face la adresa [email protected] sau pe website-ul psihologului, www.radufilip.ro.

Lipsa de comunicare și de afecțiune conduc la agresivitate în rândul copiilor

Specialiștii consideră că sunt mai multe motive care conduc la agresivitate în rândul copiilor şi tinerilor, iar dintre acestea, lipsa de comunicare și tipul de relaţie pe are îl au părinţii cu copiii, dar și lipsa de afectivitate reprezintă cauze serioase care generează exponențial o agresivitate crescută.

„Relaționare deficitară cu părinţii, lipsa de comunicare verbală și afectivă dintre părinți și copii, copierea de către aceștia a unor modele din filmele și cărțile considerate la modă reprezintă cauze psihosociale ale agresivității. Pentru copii, agresivitatea poate fi singurul mijloc de comunicare pe care îl au la îndemână, iar tinerii pot încerca să se impună în acest fel sau să-i impresioneze pe cei din jurul lor”, afirmă psihologul Radu Filip.

Părinții trebuie să acționeze cu calm în situațiile de criză

Psihologul recomandă părinților, ca, în situațiile de criză, aceștia să acționeze cu mult calm și să gestioneze rapid și eficient momentul neplăcut.

„Este foarte important să fie atenți la comportamentul copiilor lor pentru a înţelege care este sursa agresivității și pentru a putea să intervină asupra sursei, iar nu asupra comportamentului, lucru care se poate dovedi extrem de dificil în momentul în care criza este în plină desfășurare”, explică psihologul Radu Filip.

Pentru a înțelege motivele care conduc la agresivitate, părinții trebuie să vorbească cu copiii și să fie atenți la aceștia pentru a încerca să surprindă și să înțeleagă cheile pentru descifrarea comportamentului acestora, consideră specialistul.

Sportul poate canaliza agresivitatea copiilor în scopuri constructive

Psihologul Radu Filip este de părere ca agresivitatea nu trebuie să fie ignorată şi negată, deoarece aceasta se poate manifesta mai târziu în forme radicale, ci trebuie canalizată în scopuri constructive.

„Cel mai comun mod de canalizare a agresivităţii este prin jocurile sportive și activitățile care presupun mult consum de energie. Poate mai importantă decât canalizarea agresivității, însă, este exprimarea acesteia într-un mediu controlat, pentru a fi înțeleasă și integrată în tipul de personalitate a fiecăruia, precum și educarea acesteia pentru a se manifesta adecvat în contexte sociale diferite. De asemenea, nu trebuie uitat că agresivitatea are și rolul de conservare a individului, deci nu ar trebui să fie complet combătută și îngrădită”, conchide psihologul Radu Filip.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește pe 12 februarie. Ajută la alinarea bolilor și a suferințelor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024